A szoptatás fáj?

A szoptatás alapvetően nem fáj, ha megfelelően van mellre téve a baba, ám vannak olyan esetek, amikor kissé kellemetlen lehet, például a szülés utáni első napokban.

A szoptatás elősegíti a méh összehúzódását, ezért előfordulhat, hogy az első napokban kellemetlen érzetet nyújt a szoptatás, ám ez nem fáj, csupán kissé kellemetlen.

Az viszont nagyon jó, hogy ezáltal a méh gyorsabban összehúzódik, és a kismama hamarabb visszanyeri eredeti alakját, feltéve, ha nem hízott olyan sokat, hogy zsírtartalékok maradtak volna vissza.

Amikor a baba nem megfelelően van mellre téve, akkor fájhat a szoptatás. Erre egyetlen megoldás van, meg kell találni azt a megfelelő testhelyzetet, mely eléggé kényelmes a baba számára ahhoz, hogy rendesen bekapja a mellet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A baba szoptatás előtt ösztönösen óriásira nyitja a száját, hiszen az ősi ösztönök megvannak benne ahhoz, hogy tudja hogyan kell megfelelően táplálkoznia az első hónapokban. Arra törekszik, hogy minél nagyobb részt bekapjon a bimbóudvarból, hiszen annak összeszorításával elősegíti azt, hogy hozzájusson a tejhez.

A szoptatás kissé fájdalmas lehet, ha kezdődő mellgyulladása van a kismamának. Erre a lehető legrosszabb megoldás, hogy a szoptatást leállítja, hiszen a kiválasztódott tej egyre nagyobb mennyiségben fog pangani, és ez egyre nagyobb fájdalmat fog okozni számára. Arról nem is beszélve, hogy megvonja a táplálékot a babától, melyet egyetlen tápszer sem pótol maradéktalanul.

Mellgyulladás esetén gyakran kell mellre tenni a babát, még ha az fájdalmas is, hiszen ez az egyetlen módja, hogy a pangó tej kiürüljön, és a fájdalom enyhüljön.

Amennyiben még rosszabbra fordul a helyzet, akkor érdemes szoptatási tanácsadó segítségét igénybe venni ahhoz, hogy helyre állítsa a kismama a tejtermelődést és a szoptatást, valamint így múlik el leggyorsabban a fájdalmas mellgyulladás.

Alapvető kellemetlen érzet minden esetben van a szoptatós kismamáknál, hiszen normál körülmények között a tejtermelődés mindig kicsit nagyobb mértékű, mint amire a babának szüksége van, tehát szoptatás előtt kicsit kellemetlen mellfeszülés lesz tapasztalható.

Erre kizárólag a szoptatás ad enyhülést, mely az első másodpercekben kicsit kellemetlen, de azután elképesztő mértékű megkönnyebbülést okoz a kismama számára.

Amennyiben a tejtermelődés sokkal nagyobb mértékű, mint amire a babának szüksége van, és a szoptatás előtt már nagyon fájdalmas a mellfeszülés, akkor érdemes egy keveset lefejni. Ezzel megelőzhető a mellgyulladás, és kevesebb szenvedést okoz a kismamának.

Arra azért érdemes vigyázni, hogy ne fejjen le túl sokat ilyenkor a kismama, hiszen az anyatej összetétele teljesen más a szoptatás elején és végén, és a babának minderre szüksége van, tehát csak egy pár cseppen fejjen le ilyenkor a kismama, hogy szenvedés nélkül ki tudja várni, amíg a baba felébred és enni szeretne.

Ezektől az apró kellemetlenségektől eltekintve a szoptatás nem fájdalmas, ha minden rendben megy. Ám még a kezdődő mellgyulladást is vissza lehet fordítani a normál mederbe, ha kellő odafigyeléssel és önuralommal rendelkezik a kismama.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: