Segítség elfogadása

A szülés előtt két esettel találhatjuk szemben magunkat. Vagy nagyon sok segítség felajánlást kapunk, vagy egyáltalán nem számíthatunk senkire. Általában a kismama vagy a kispapa édesanyja szokott a legkézenfekvőbb segítség lenni, főként ha első unokáról van szó.

Amennyiben nincs meg ez a lehetőségünk, akkor is kerítsünk valakit, aki legalább naponta egy-két órára eljön és a legalapvetőbb dolgokat elvégzi helyettünk. Vannak tevékenységek, amik nem várhatnak napokat, mint például a mosogatás, szemétlevitel, stb. Ha végképp semmilyen megoldást nem találunk, akkor fogadjunk fel bérért valakit, aki elvégzi a napi takarítást, megmelegíti az ebédet, teát főz, leviszi a szemetet, stb. Jó esetben ennek egy részét rábízhatjuk párunkra, de ne orroljunk meg rá, ha nehezen alkalmazkodik az új helyzethez.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A másik eset ugyanolyan nehéz, amikor túl sok a segítség. Előfordul, hogy édesanyánk vagy anyósunk reggeltől estig nálunk szeretne lenni, vagy mindketten. Ezt a helyzetet előre le kell tisztázni. A kismamának és egy újszülöttnek nagyon sok pihenésre van szüksége, melyhez nyugodt körülmények szükségesek. Ugyanez vonatkozik a végeérhetetlen vendégjárásra. Mindenkivel, akire számítani lehet, előre meg kell beszélni, hogy az első hetekbe ne zavarják az újszülött nyugalmát. A születés nagyon kimerítő a baba részéről is. Mi is zaklatottak lennénk, ha egy kimerítő tevékenység után nem hagynának pihenni. Ne tegyük ki ennek gyermekünket. Még ha szép szóval nem is megy, inkább vállaljunk fel egy később kezelhető enyhe sértődést, mintsem kockáztassuk a baba nyugodt pihenését, hiszen ez fontosabb, mint azt sok szülő gondolná.

Ez is előre szervezést igényel, ne akkor próbáljuk meg kezelni a fennálló helyzetet, amikor kizárólag csak pihenni szeretnénk.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: