Fizikai leterheltség

A terhesség előrehaladtával teljesen természetes állapot, hogy a kismama állóképessége valamilyen mértékben csökken, hiszen egyre nagyobb súly az, amit folyamatosan „hurcolnia kell”. Ez gyakorta vezet a hátizmok és a derék túlzott leterheltségéhez, fájdalmakhoz.

Terhesség alatt sok kismamában felmerül a kérdés, hogy milyen mértékű az a fizikai leterheltség, amit még kockázat nélkül lehet vállalni, mely teljesen biztosan nem károsítja a magzat egészségét.

Amennyiben teljesen komplikáció mentes terhességről van szó, akkor nem érdemes óvakodni a testmozgástól. A nehéz fizikai munka nem javasolt, továbbá azok az edzésformák sem, ahol a túlzott erőkifejtés feszíti a hasizmokat. Azok számára, akik közepesen megterhelő fizikai munkát végeznek nem érdemes változtatni, mivel az életvitel megkönnyítése nagyon gyorsan túlsúlyhoz vezethet, ami nincs jó hatással a magzatra.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Akik ülőmunkát végeznek érdemes a lehető legkényelmesebbé tenni a munkavégzés helyét, mert a hátat és a derekat jobban megviselheti, mint a fizikai munka. Emellett érdemes rendszeres testmozgást bevezetni, még akkor is, ha eddig nem tettük.

A kismamáknak leginkább a kismamatorna ajánlott, hiszen azok a gyakorlatok kifejezetten olyan módon lettek kifejlesztve, hogy a magzat védve legyen, tehát teljesen biztonságos.

A séta is egy olyan formája a kismamák testmozgásának, mely teljesen biztonságos, jó közérzetet és jobb állóképességet biztosít, főként ha napi rendszerességgel tesszük.

A fájdalomküszöbhöz hasonlóan a fáradékonyság is teljesen egyéni, ezért lehetetlen konkrét adatokkal szolgálni arra vonatkozólag, hogy pontosan mit kell tennie egy kismamának, hogy jó kondícióban legyen.

A legjobb tanács, amit adni lehet ezzel kapcsolatban, hogy olyan mértékű testmozgást végezzünk, amivel még teljesen jól érezzük magunkat fizikailag és utána azt mondhatjuk, hogy igazán kellemesen elfáradtunk.

Abban az esetben, ha bármi kétely merül fel bennünk, hogy a fizikai leterheltségünk meghaladja azt a mértéket, ami még ártalmatlan a magzatra, akkor azt mindenképpen vizsgáljuk felül, beszéljük meg szakorvossal, és ha szükséges, könnyítsünk életvitelünkön.

A kismamának meg kell találnia azt a középutat, mellyel legjobb egészséget biztosítja a magzatnak és saját magának. A túlzott óvatosság, tehát amikor felmentjük magunkat minden mozgás alól, legalább olyan káros lehet, mint egy kétórás erőnléti edzés. Ki kell hangsúlyozni a „lehet” szót, hiszen konkrét recept nincs arra vonatkozólag, hogy mi az abszolút káros és mi nem. Ebben szerepet játszik a kismama előélete is, hiszen egy versenysportoló nyilvánvalóan más módon korlátozza saját leterheltségét terhesség alatt, mint aki soha nem mozgott és ülőmunkát végez.

Amikor túlzottnak érezzük a leterheltséget, azt érdemes masszázzsal és sok pihenéssel enyhíteni. Kellemes enyhülést tud biztosítani a masszázs az esetleges lábfájás, derék és hátfájás esetén is.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: