Félek szülni – mit tegyek?

A szüléssel kapcsolatos félelmek egy része a fájdalomtól való félelem, más része viszont az ismeretlentől való félelem.

A félelem minden kismamában ott van valamilyen mértékben, főként első szülés előtt, hiszen olyan esemény előtt áll, melyről már sokat hallott, sokat olvasott, mégis ismeretlen marad egészen a szülésig, ráadásul egy roppant nagy fordulópont a kismama és az egész család életében.

Az első lépés annak érdekében, hogy a félelem a lehető legkisebb mértékű legyen, az a szülés megtervezésében rejlik. Érdemes olyan szülészorvost választani, aki ebben teljes mértékben partner.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A kismama és az orvos szinte forgatókönyvet készíthetnek a szülés menetéről, és minden egyes apróságnak tűnő dolgot pontosítani lehet. Az orvos ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen ő nagyon jól tudja mi minden történhet a szülés alatt, és miket kell megbeszélni.

A félelem alapja sokszor a kiszolgáltatottság érzésében rejlik, hiszen valljuk be, a szülés egy eléggé kiszolgáltatott helyzet a kismama számára. Nagyon jó, ha ilyenkor van egy fix pont a szülőszobában, lehetőleg az apa legyen az. Ebben nagyon sokat segít az apás szülés, hiszen a kismama sokkal kevésbé érzi magát egyedül, ha mellette van a párja, akire támaszkodhat, és aki „védelmet” nyújt számára.

A félelem elűzésének érdekében vannak szülésre felkészítő tanfolyamok, melyek pontosan azt a célt szolgálják, hogy a lehető legtöbb dolgot megismerje a kismama a szüléssel kapcsolatban, mielőtt éles helyzetbe kerül.

Az sem árt, ha a kismama megnézi a szülőszobát a terhesség ideje alatt, már ha erre van lehetőség, így a hely sem lesz ismeretlen számára.

A fájdalomtól való félelemmel nem igazán lehet mást kezdeni, mint szembenézni a ténnyel, hogy ezt majd el kell viselni. Nagyon sok nő elviselte már az évezredek során, és ugyan valóban nagyon fájdalmas, mégis ki lehet bírni, ha nem lenne kibírható, akkor nyilvánvalóan más módszert talált volna a természet a szaporodásra.

A fájdalomnak fontos funkciója van, és sokkal könnyebben túlélhető, ha a kismama a célra összpontosít és pozitívan áll hozzá még a fájdalomhoz is. Érdemes végiggondolni azt a tényt, hogy a fájdalom valószínűleg csak pár órán keresztül tart, szerencsés esetben még rövidebb ideig, utána viszont egy életen át lehet élvezni a gyermekáldás örömeit. Igencsak megéri az energia befektetést.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: