Újszülött gondozás

Az újszülött világrajövetele nagy esemény egy családban, akár első, akár sokadik gyermekről legyen szó. Első gyermek születésekor az újszülött gondozása néha félelemmel tölti el a szülőket, hiszen olyan tevékenységeket kell végezniük, melyekben nincs gyakorlatuk. Az ezzel járó felelősség súlyát mindannyian másként éljük meg, valamint az erre való felkészülés is teljesen különböző minden kismama esetében.

Gyakori, hogy a nagymama segítsége és tanácsai a mérvadóak a kismama számára, előfordul azonban, hogy szakirodalomra támaszkodva sajátítjuk el a kellő ismeretanyagot. Mindenki saját maga dönti el, hogy mit lát legjobbnak a gyermeke számára és azok szerint cselekszik. Előfordul, hogy a gyermekorvos vagy a védőnő a véleményformáló a kismama számára, és az ő utasításaikat próbálja meg követni.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Bármilyen segítséghez folyamodunk az újszülött gondozása terén, érdemes figyelembe venni, hogy nem érdemes tökéletes sablonként tekinteni egy jó tanácsra se, hiszen minden szervezet különbözik egymástól, így az újszülöttek sem egyformák.
Azok a kismamák járnak el helyesen, akik minden lehetséges információt befogadnak, legyen az szakirodalom, vagy a nagymama tanácsa, azután mérlegeli a helyzetet, és ezek alapján hozza meg a döntést, hogy mi a legjobb gyermeke számára. Ezek legtöbbször apró döntések sokaságát jelentik, melyek mégis roppant fontossággal bírhatnak egy újszülött számára.

A legjobb megoldás, ha már a terhesség ideje alatt olvasgatunk az újszülött ápolásáról, gondozásáról. Legjobb azokat a könyveket használni erre a célra, melyek általános leírásokat tartalmaznak a legalapvetőbb dolgokról, ezen kívül gyakorlatban is jól alkalmazhatók. A jó tanácsokat nem szükséges „vadászni”, a kismama rájön a hosszú hónapok alatt, hogy kéretlen tanácsokból folyamatosan elegendő áll rendelkezésre. Ez egy természetes folyamat, hiszen a babavárás nagyon izgalmas állapot egy kívülálló számára is, és azonnal késztetést érez mindenki, hogy saját élményeit megossza a baba gondozásáról. Az így érkezett információk közül nagyon gondosan kell kiválogatni a valóban hasznosakat.

Ezen az oldalon megpróbáltuk aprólékosan összegyűjteni azokat a részleteket, melyek fontos tényezői a baba életének. Az oldal célja, hogy segítse a kismamákat az információ összegyűjtésében. Azonban nagyon fontos, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy különbözőségek vannak, lehetnek, nincsenek kőbe vésett szabályok. Az alkalmazás helyességét mindig az mutatja meg, hogy a baba mennyire fejlődik megfelelően, valamint mennyire nyugodt, kiegyensúlyozott. Ez a legbiztosabb mutatója alkalmasságunknak.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 18:26:32
Szia Titty, pontosan ez volt nálam is, rettenetesen ingadozott a vérnyomásom, de inkább lent volt. Nem igazán kellene ilyet javasolnom, hiszen a koffein nem mindig jó a magzat szempontjából, de ha elájulsz és megütöd magad az még kevésbé jó, tehát azt mondom, nyugodtan igyál annyi kávét, amennyi jól esik, érzed, hogy mennyi az, amennyi normál értékre beállítja a vérnyomásodat. Ez egyébként néha attól is van, ha a terhesség előtt fogamzásgátlót szedett valaki, mert annak van némi cink tartalma, és ennek a megvonása lenyomhatja a vérnyomást, de a te esetedben az ikerterhesség is bőven elegendő ahhoz, hogy ilyen vérnyomás problémákat okozzon. Még valami, sétálj sokat a szabad levegőn, amennyiben ez belefér, ez is felgyorsítja a véráramot.

anonym 2011.01.23 18:22:38
Szia Picur, egyénenként változó, hogy mikor érzi valaki a terhesség jeleit. Nekem már egy-két napos terhesen kipattogott a bőröm és eszméletlen éhes voltam folyamatosan, de például a barátnőm esetében, akivel együtt voltunk terhesek, annyira nem jelentkezett semmi, hogy két hónaposan jött rá, hogy terhes, szóval nem lehet megmondani, erősen alkattól függ.

anonym 2011.01.23 18:20:22
Szia Doty, nagyon örülök, könnyű terhességet és jó egészséget kívánok.

anonym 2011.01.23 18:19:18
Szia Marika, az érzéstelenítő injekció nagyon nem tesz jót a babának, ha meg lehet oldani, akkor inkább anélkül kellene.

anonym 2011.01.23 18:18:08
Szia Niki, ha több teszt is pozitív lett, akkor terhes vagy, nem igazán létezik álpozitív eredmény. Szerintem túl korán mentél orvoshoz, szívhangot csak hat hetesen fogsz hallani, illetve látni, úgyhogy nyugi, kis türelem és látni fogod az eredményt.

anonym 2011.01.23 17:45:02
Szia Rebecca, a hányinger és a szédülés nagyon sok dolog tünete lehet, az is elképzelhető, hogy már annyira akarod a babát, hogy a tünetek ettől jelentkeznek. Csinálj egy tesztet, utána többet fogsz tudni.

Titty 2011.01.21 12:26:24
Sziasztok!
24 hetes pocakos vagyok,kèt kisfiùval a hasamban. Egyre többször vagyok rosszul,kiver a víz,elsötétedik minden, csillagokat látok. EKG szerint ingadozik a vérnyomásom,de semmi egyéb értelmeset nem tudtak nekem mondani. Annyit javasoltak, hogy ahol rosszul vagyok feküdjek le és polcoljam fel a làbam... Hát köszi. Meg hogy igyak napi 4-5 liter vizet és reggel délben 1-1 cappuccinot.:)
Másnak volt már ilyen, tapasztalt v.ki hasonlót?

picur 2011.01.20 22:33:11
sziasztok!szeretnem megtudni hogy a terheseg jele mar egy ket het utan is megjelenek?hasfajas roszullet stb vagy csak par het mulva?

Doty 2011.01.20 19:54:59
Szia Anonym! Kb 5 hetes terhes vagyok!!!!!! Ettől többet nem tudok mondani! Ez magáért beszél!!!! Majd kiugrok a bőrömből!!!!

marika 2011.01.20 16:21:00
a terheseg kezdeten amikkor csak meg 4-6 hetes a magzat es fogaszati beavatkozasra van szukseg akkor szabad kapjon a kismama erzestelenito injekciot ?

NIki 2011.01.20 12:38:38
Kedves Anonym.Dec 13,-án menstruáltam utoljára és dec 9,-én a 10 érzékenységű teszt nagyon halvány pozi lett.Azóta több tesztet is csináltam több fajtát és mind erős pozitiv.Tegnap mentem orvoshoz ahol az ultrahangon 12mm endometriumot és kissé nagyobb uterust állapitott meg.Mást ne mondott csak hogy két hét mulva menjek vissza mert lehet hogy akor már lesz szivhang de nem mond semmit mert a teszt adhat fars eredményt.Több fajta teszt ugye nem hazudik?Lehetséges hogy korán mentem?11 napja késik..De még petezsák sincs..Kérlek irj.Üdv:Niki

Rebecca 2011.01.19 13:34:09
Sziasztok!
Fél éve próbálkozunk egy babát összehozni,de petefészek cystáim vannak.Kaptam rá duphastont,3 hnapja szedem.Az első 2 hónapban a gyógyszer szedésének utolsó napján meg is jött a menzeszem,de ebben a hónapban késett 4 napot,és csak másfél napig volt meg.Igaz,akkor rendesen,talán több is a megszokottnál.Azóta viszont állandóan szédülök és hányingerem van.Pont ugyan azok a tünetek,mint a most 6 éves kisfiamnál a terhesség kezdetén (kivéve a menzesz).Szerintetek lehet baba?Vagy csak már túlzottan akarom és beképzelek dolgokat?

anonym 2011.01.18 15:03:31
Szia Doty, első üzenetednél is azonnal az volt az érzésem, hogy terhes vagy, szóval néha még az orvosok is benézik, főleg az elején. Bízzunk benne, hogy tényleg ez a helyzet, írj majd, hogy mi lett :)

Doty 2011.01.18 09:50:31
Szia Anonym! Igen, reggeli első vizeletből vettem a mintát, de negatív lett! Elmentem orvoshoz is azóta, de azt mondta h nem volt peteérésem, nem repedt meg a tüsző. Írt fel nekem egy gyógyszert, vmi norcolut, vagy mit, amitől meg kellett volna jönnie, de már azóta is eltelt 10-12 nap, és semmi! Ma reggel csináltam még1 tesztet, az pedig 1 másodperc alatt pozitív lett!!! :) Felhívtam az orvost, csütörtökön megyek hozzá, azt mondta h ciszta de baba is lehet! Én bízom h a második lesz! A melleim olyanok mint 1-1 20 kg-os súlyzó!

Anya 2011.01.07 12:31:49
Sziasztok!

Kerdesek merultek fel bennem: Minden terhessegi teszt 72 ora utan kimutatja a terhesseget? En tudom mindig mikor van peteeresem, es most ugy gondolom, hogy kisbabat varunk... :) Huhi!!!!!!!

anonym 2011.01.05 09:50:08
Szia Doty, a terhességi tesztet reggel csináltad? Mert napközben már kisebb a hormonok koncentrátuma, tehát lehetséges álnegatív eredmény. Ha eddig pontos volt a menstruációd, akkor elképzelhető, hogy terhes vagy. Szerintem csinálj még egy tesztet. Sok sikert.

Doty 2011.01.03 22:26:22
Szia Anonym!
A párommal hónapok óta próbálunk összehozni egy utódot :) de eddig még nem sikerült. A kérdésem az lenne, hogy dec. 29-én kellett volna megjönnie a mensesemnek, de a mai napig sem jelentkezett. Jan. 02-én csináltam egy tesztet, az negatív lett, viszont egy pár (talán) tünetem van: gyenge alhasi nyomás, vagy csak talán felfújódás, jelentősen érzékenyebb a mellem a szokásosnál, és napok óta fejfájással küszködök. A kérdésem az lenne, hogy vajon ez lehet terhesség, vagy csak késik esetleg? Válaszodat előre is köszönöm!

anonym 2010.12.23 17:18:56
Kedves Rita! Nem javasolt terhesség alatt a szeretkezés. A Dianetika egyik felfedezése, hogy a magzatra a szeretkezés közbeni rázkódás negatív hatással van.

szabóné nagy rita 2010.12.23 16:01:49
27 hetesen lehete szeretkezni ?

anonym 2010.12.01 14:35:46
Szia Szocs Eden, ánizs és köménymag teát nem ajánlatos a terhesség alatt fogyasztani, még fűszerként sem ajánlatos alkalmazni ezeket, mert izomlazító hatásuk kihathat a méh izmaira, ezét kissé veszélyes. Annyit tudsz tenni, hogy kerülöd a puffasztó ételeket, ne igyál szénsavasat, és lehetőleg a cukorféléket is próbáld meg kerülni, meg az olyan ételeket, amiben sok a szintetikus adalékanyag.