A védőnő szerepe

A védőnő szerepe igen kiterjedt. Az ő szerepe főként segítségnyújtás, mely teljesen átfogó időszakot ölel fel a családtervezéstől, az iskoláskorú gyermekig. Nagyon sokrétű tudás és tapasztalat alapján képes tanácsot adni azokban a helyzetekben, ahol arra szükség van a családokban.

Amennyiben nem vettük igénybe a védőnői szolgálatot a családtervezés során, akkor először a terhesség idején találkozunk vele. Leggyakrabban a család otthonában történik a tanácsadás, de történhet tanácsadókban, a nagyobb gyermekek esetében oktatási intézményekben.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A várandós kismamáknak tájékoztatást nyújt a szűrővizsgálatokról, táplálkozásról, minden olyan apróságról, mely a várandós állapottal összefügg. Ide tartoznak a szociális ügyek is.

A szülés közeledtével segít felkészülni a szülésre, a gyermekágyas időszakra, az újszülött gondozásra, valamint a szoptatásra.

A terhesség ideje alatt havonta egy alkalommal látogatja meg a kismamát az otthonában.

Az újszülött megérkezése után a védőnő látogatásai sűrűbbé válnak. Figyelemmel kíséri a baba fejlődését. Segítséget nyújt minden gondozási és táplálási kérdésben. Segít megszervezni a kötelező védőoltásokat, továbbá mindennel kapcsolatban felvilágosítást nyújt, mely a gyermek egészségével és fejlődésével kapcsolatos. Szükség esetén szociális kérdésekben is segítséget nyújt, akár jogi tanácsokat is.

A későbbiekben, amikor a gyermek már nagyobb, közösségekben veszi igénybe a védőnő szolgálatát, óvodákban, iskolákban. Itt kapja meg a gyermek a szűrővizsgálatokat a védőnő által, továbbá a gyermekközösségekben kíséri figyelemmel a védőnő a gyermekek fejlődését. A csoportos védőoltásokat lebonyolítja.

A fenti rövid összefoglalóból láthatjuk, hogy a védőnő szerepe ténylegesen kiterjed a születés előtti időszaktól egészen a tinédzser korig. A gyermekkor egészét segíti, minden családban azon a területen, ahol arra szükség van.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: