Gondoskodás

Az újszülött gondoskodása nem csupán azokból a folyamatokból és tevékenységekből áll, melyek testi épségét, egészségét biztosítják. Jelenleg olyan társadalomban élünk, hogy a gyermek testi fejlődése sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint a pszichés fejlődése. Nem mindig volt ez így. Már az ókori civilizációkban, sokezer évvel ezelőtt, különösen nagy figyelmet fordítottak a szellemi nevelésre. Ettől a gyerekek nem lettek kevésbé egészségesek.

Ez nem azt jelenti, hogy az ápolás és gondozás rovására menjen, ez nem egy olyan dolog, amit ennyire külön kellene választani, mint ahogy manapság tesszük. Sok kismama ösztönösen érzi ezt, és megtalálja az egyensúlyt, de a nagy többség sajnos megelégszik a megfelelő fejlődéssel és az egészséggel. Mintha ez tökéletesen elegendő volna a baba boldogságához, kiegyensúlyozottságához.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Sok kismama megváltozik a szülést követően. Empatikus készsége ugrásszerűen megnő, így ők nagyon kellemesen megteremtik ezt az összhangot, anélkül, hogy bárki tanítaná erre őket, vagy tanácsokat adna azzal kapcsolatban, hogy hogyan kommunikáljon gyermekével. Érdekes módon, a tanácsadásoknak ezek a dolgok nem képezik részét. A legapróbb részletekbe menően megtanítják a kismamát a baba gondozására, de hogy hogyan kezelje az érzelmi oldaláról a megváltozott helyzetet, arról nagyon kevés szó esik. Mégis mit tehet egy kismama, ha nem ért valamit, ami nem kapcsolódik szorosan a gondozáshoz?

Leggyakrabban a kismamák fórumokon vitatják meg ezeket a dolgokat, mely valóban nagy segítség lehet, hiszen megosztják egymással tapasztalataikat, de mi van azokkal a dolgokkal, amikről esetleg még idegenként sem merünk beszélni, mert ebben a társadalomban már csak nevetség tárgyát képezné.

Sajnálatos ez a helyzet, de talán éppen az ilyen szellemben nevelkedett újszülöttekre vezethető vissza mai rohanó világunk elgépiesedése.

Az alábbi pár cikkben néhány gyakori kérdésről esik szó, de természetesen ez csupán töredéke a felmerülő problémáknak, illetve helyzeteknek.

A kismamák részére a legjobb tanács, ha képes rá, hogy visszaszerezze azt a képességét, hogy ráérezzen a dolgokra. Sok esetben még arra sincs szükség, hogy a környezetünk kinevessen bizonyos dolgok miatt, hiszen megtesszük mi magunk is. Lehülyézzük magunkat némely képtelen gondolat hatására, pedig nagy valószínűséggel ez a belénk nevelt előítélet és nem az igazság. Az igazság ott van az orrunk előtt, és ha felvállaljuk a felelősséget a gondoskodásra, nem csupán a gondozásra, akkor képesek vagyunk meglátni a dolgokat és teljes harmóniát teremteni gyermekünk számára.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: