Gondozás vagy gondoskodás

Amikor újszülöttekről esik szó, legnagyobb mértékben a gondozás konkrét cselekvéseiről beszélünk. Manapság nem fektetünk hangsúlyt arra a tényre, hogy a gondozás nem csupán a baba testi szükségleteinek teljes mértékű kielégítését jelenti. Ez főként abból következhet, hogy az újszülött erősen kiszolgáltatott helyzetben van, és teljes mértékben igényli a gondozást. Nagyon gyakori, hogy minden figyelmünket és energiánkat ez köti le, hiszen elsődlegesnek érezzük, hogy a baba egészséges legyen, jól fejlődjön, tiszta legyen stb.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Sajnos olykor a kismama kimerültsége is okozza azt, hogy a baba egyéb szükségleteire már nincs energiája, hiszen a gondozás kitölti a teljes idejét. A gondoskodás kicsit többet jelent ennél. Magában foglalja az újszülöttel való kommunikációt, a teljes harmónia megteremtését. Ez a világ teljesen új a számára, szeretne mindent megismerni.

A színek, a zene, az illatok, valamint az összes inger megismerése időt és türelmet igényel, valamint sok-sok odafigyelést. Ezek a gondoskodó időtöltések legalább annyira fontosak a baba pszichés fejlődése szempontjából, mint például a tisztaság és a táplálkozás, mely a testi fejlődését és egészségét segíti elő. Valamiért mégis sokkal kevesebbet hallunk ezeknek a tevékenységeknek a fontosságáról, mintha nem lenne akkora jelentősége. Talán az is közrejátszik, hogy anyag központú társadalmunkban azt gondoljuk, hogy ami nem látszik, az nincs is.

A gondoskodás nagymértékben befolyásolhatja a baba későbbi életét, kihatással lehet évekkel később tanulási készségére, társadalmi kapcsolataira, kiegyensúlyozottságára. Mivel mindannyian a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekünknek, vegyük figyelembe igényeit a gondozáson túl is. Amikor a kismama jó kommunikációban van az újszülöttel, akkor nem okoz problémát ráhangolódni és megfelelni a teljes kívánalmaknak.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: