Anyaként az első napok

Első gyermek születését követően az édesanya életvitele, fizikai állapota és lelki érzékenysége is hatalmas változásokon megy keresztül. Nagyon sok szokatlan, eddig nem tapasztalt dolog történik vele, melyek olyan nagy mértékűek, hogy erősen befolyásolják az élet egészét.

Fizikailag a kismamát erősen megviseli a szülés. Roppant fárasztó folyamat után kell szervezetének regenerálódnia. Gátseb vagy császármetszés után visszamaradt seb fájdalmakkal jár. A tejelválasztás energiaigényes és furcsa érzeteket okoz.

Lelkileg eddig soha nem ismert erősségű kötődést tapasztal meg a kismama, aggódása hatalmas méreteket ölthet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mindezek együttes hatása borzasztó nagy rugalmasságot és alkalmazkodó képességet kíván meg a kismamától.

A fizikai gyengeség miatt segítségre van szüksége, mely szervezést kíván. Ez újabb változást jelent, hiszen a szülők valamelyikének édesanyja, vagy mindkettő, esetleg egy idegen folyamatos jelenléte eddig nem volt, most még hozzá is alkalmazkodni kell valamilyen mértékben.

A táplálkozás megváltozása, az első napok furcsasága, újabb alkalmazkodást kíván.

Az esetleges szoptatási nehézségek kudarc élménye, az ezen való átjutás olyan lelki megpróbáltatás, melyet csak az ért meg igazán, aki átélte.

A kismama alakjának megváltozása is sokakban félelmet táplál, mi lesz, ha így már nem tetszik párjának, vagy mi lesz, ha nem képes visszanyerni eredeti alakját.

Mindez olyan kiszolgáltatott érzést tud generálni, mely roppant súllyal nehezedhet a kismamára.

A kismama szülés utáni napjai egyénenként változó, van akinél a problémák nem jelentősek és könnyen áthidalhatók, vannak akik rettenetesen szenvednek ezek miatt.

A kismamák között is vannak aggódósabb és kevésbé idegeskedő egyének, valamint érzékenység tekintetében is teljesen különbözők, de ezeknek a problémáknak a nagy része, szinte mindenhol felmerül. Ezért ne csodálkozzunk cseppet sem, amikor azt tapasztaljuk, hogy valaki a környezetünkben a szülés után teljesen megváltozott. A kismama környezetében szinte minden megváltozik, alig marad egy fix pontja a korábbi életéből, teljesen természetes, hogy ezekhez igazodva a kismama saját maga is változásokon megy át.

A változások is eléggé széles skálán mozognak. Vannak kismamák, akik szinte az elviselhetetlenségig frusztráltak lesznek, és vannak, akik sokkal nyugodtabbá válnak.

A kismama életének megkönnyítése érdekében nincs más megoldás, mint felkészülni ezekre, amennyire csak lehetséges. Továbbá, minden esetben az eredményességet nézni, az egészséges és jól fejlődő gyermek a bizonyíték arra, hogy félelmeink és aggodalmaink alaptalanok voltak.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: