Pelenkázás

A csecsemő tisztába tétele az utóbbi években sokkal egyszerűbb dolog, mint régebben volt, amikor még nem álltak rendelkezésre a nagyszerű papírpelenkák, melyek könnyebbséget jelentenek a szülő részére, továbbá komfortosabb érzést teremtenek a baba számára. Némely álláspontok szerint éppen ez a komfortérzet akadályozza meg a babákat abban, hogy idejében szobatiszták legyenek, de ez nem bizonyított tény. Ha mégis így lenne, akkor is jobb néhány hónappal tovább pelenkázni a babát, mint folyamatosan a popsi ápolással küzdeni, sokszor hatástalanul.

Eszközök

A legkényelmesebb ha rendelkezésre áll egy pelenkázó, mely magassága és kialakítása révén a legkönnyebb a mama számára. Ennek hiányában akár egy pelenkázó matrac is elegendő, melyet egy derékmagasságú szekrényre lehet helyezni.
Pelenkázó szekrény és polc, melyben az összes pelenkát, kenőcsöt, törlőkendőt és egyéb használati tárgyakat el lehet helyezni, hogy mindig kéznél legyen pelenkázáskor. Szükség esetén bármilyen polc vagy kisszekrény megteszi, melyet a pelenkázó közelében helyezünk el.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Utazáshoz érdemes egy pelenkázó táskát rendszeresíteni, melynek igen nagyok a pakolórészei és praktikusan elfér benne minden, ami kell a pelenkázáshoz, jó esetben a saját személyes holmink is.

Pelenkázás menete

Először gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet a helyiségben, a baba ne fázzon a pelenkázás ideje alatt.

Azután vetkőztessük le, majd vegyük le a pelenkát, tisztítsuk meg a baba bőrét a szennyeződéstől. A tisztítás történhet nedves szivaccsal, vizes ruhával, de semmiképpen ne csapvizet használjunk erre a célra, legjobb a tisztított víz. A klór és egyéb vegyianyagok maró hatással lehetnek a baba bőrére, mely így is éppen elegendő irritációnak van kitéve. A tisztítást végezhetjük törlőkendővel, lehetőleg olajossal, mely igen kíméletesen tisztít és fertőtlenít. Ezután a piszkos pelenkát hajtsuk össze, majd a pelenkázás után dobjuk ki.

A tiszta pelenkát hajtsuk szét, majd helyezzük a baba popsija alá. Ekkor állapítsuk meg, hogy szüksége van-e krémezésre. Amikor nincs a baba popsija kipirosodva, akkor teljesen felesleges bekenni azt, bár sokan úgy gondolják, hogy megelőzésképpen, biztos ami biztos alapon, de ennek nincs értelme. Megfelelő popsikrém alkalmazása esetén a felesleges kenegetés még érzékenyebbé teszi a bőrt, ahelyett, hogy ellenállóbb lenne tőle, még könnyebben kipirosodik. Érdemes olyan krémet használni, mely nagyon elismert. Általában az ára megmutatja, hogy melyek a legjobbak, ez nem minden esetben van így, de legtöbbször igen. Ezen nem érdemes spórolni.

Azután hajtogassuk rá a pelenkát a babára és rögzítsük a derekán, majd öltöztessük fel. Újszülött esetén óvatosan bánjunk a köldökcsonkkal, a pelenkán belül helyezkedjen el, legyen tiszta és száraz, hogy ne legyen alkalma elfertőződni.
Pelenka beszerzésekor két dolgot kell figyelembe venni, a méretet és a minőséget. A méret minden pelenka csomagolásán megtalálható, így nem nehéz kiválasztani. Minőség szempontjából azok a pelenkák a legjobbak, melyek nem tartalmaznak műanyagot, így nem adunk alkalmat a babának, hogy befülledjen.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: