Tápszeres táplálás

Minden édesanya a legjobbat szeretné nyújtani gyermeke számára. Mégis előfordul, annak ellenére, hogy mindent megteszünk érte, mégsem sikerül anyatejjel táplálni a babát. Ilyenkor a tápszer a megoldás, hiszen a babának enni kell, ez tény, más élelmiszer megemésztésére és hasznosítására viszont nem alkalmas az emésztő rendszere.

A tápszer alkalmazása

Rengeteg típusú tápszer kapható manapság az üzletekben. Első feladat, hogy kiválasszuk a megfelelő terméket, mely minden szempontból ideális a baba táplálására. Két dologra kell nagyon figyelni. Egyrészt, a baba életkorának megfelelő terméket szerezzük be. Minden dobozon találunk tájékoztatót, melyen fel van tüntetve, hogy hány hónapos babák részére készült.

Miután meghatároztuk, hogy mely termékek jöhetnek szóba életkor szerint, alaposan nézzük át a termékek összetevőit. Mindenképpen olyan tápszert válasszunk, ami nem répacukorral van édesítve. Ez nagyon fontos, hiszen a répacukor még egy felnőtt számára is egészségtelen és romboló hatással bír, egy újszülött számára halmozott károkat okozhat, hiszen éretlen az emésztésre való képessége, nem tud mit kezdeni a répacukorral.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Abban az esetben, ha a családban előfordul allergiára való hajlamosság, előzzük meg a komplikációkat, olyan tápszert válasszunk, melyen megtalálható a HA jelzés, ami azt jelöli, hogy a termék hipoallergén. Érdemes szakorvossal egyeztetni ebben az esetben, mert tehéntej allergia esetén még ezek a tápszerek sem megfelelőek a baba számára, akkor speciális tápszerre van szüksége, amit az orvos ír fel számára.

Etetés

A tápszert mindig a megfelelő arányban készítsük el. Ne kövessük el azt a hibát, hogy biztos, ami biztos alapon töményebbre készítjük. Az arányok kötöttek, olyan felhasználásra lettek kifejlesztve.

Mindig friss tápszert kapjon a baba. A tápszerek dobozán fel van tüntetve, hogy elkészített állapotban, hűtve több órán keresztül eltartható, de két óra elteltével romlik az állaga és az élvezhetősége is, a baba is jobban örül a friss tápszernek.

A tápszer elkészítéséhez forralt hűtött vizet használjunk. A hőmérsékletet mindig a csuklónkon ellenőrizzük.

Amennyiben mégis tárolni kívánjuk a megmaradt tápszert, azt ne a cumisüvegben tegyük el, hanem egy erre a célra használt üvegben, melyet előtte sterilizáltunk.

Figyeljünk arra, hogy a tápszerrel táplálkozó babák gyakran szomjasak, főként ha a tápszert kissé töményebbre készítjük az előírtnál. Gondoskodjuk a folyadékpótlásról megfelelő formában. Semmilyen cukros innivalót ne adjunk a babának, mert feldolgozni képtelen, viszont az étvágyát elveheti, ráadásul később a kibújó fogait károsíthatja, tehát minden tekintetben rossz választás lenne. Legésszerűbb forralt hűtött vizet adni számára, még jobb, ha ez tisztított víz.

Tápszer hátrányai

A tápszeren nevelkedett babák kevésbé ellenállóak, mivel szervezetük nem kapta meg a szükséges anyagokat ahhoz, hogy immunrendszere kellőképpen megerősödhessen. Ezért később betegesebbek lehetnek.

Az anyához való kötődésével kapcsolatban problémái lehetnek, hiszen nincs meg köztük az a közvetlen kapcsolat, mint az anyatejjel táplált babáknál. Ez még a későbbi életszakaszokban is zaklatottságra adhat okot.

A tápszeres táplálás kockázatot jelent a baba számára a későbbiek folyamán diabétesz kialakulására, középfülgyulladásra, ekcémára, allergiák kialakulására.

Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül egészség károsodást fog szenvedni az a baba, aki tápszeren nevelkedik, ez csak a kockázatokat jelöli, és figyelmeztet mindenkit, hogy valóban csak a legvégső esetben forduljunk a táplálás tápszeres módszeréhez.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: