Tejbelövellés, tejleadó reflex

Tejbelövellés

A tejbelövellés a szülés után pár nappal következik be. Ilyenkor a mellek megduzzadnak, a tejmennyiség hirtelen megnövekszik. Ez olykor hőemelkedéssel, lázzal jár, valamint enyhe fájdalommal, melyet a nyirokdugulás okozhat.

A tejbelövellés hamarabb elérkezik azoknál a kismamáknál, akiknél a baba azonnal a szülés után mellre lett téve. Ez az egyik nyomós érv amellett, hogy a baba azonnal mellre kerüljön.

Császármetszés után a tejbelövellés általában hosszabb idő után jelentkezik, akár a hetedik napig vagy még későbbre is tolódhat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A tejbelövellést elősegíthetjük azzal, ha a babát gyakran szoptatjuk, ezzel meggyorsítjuk a tejelválasztás folyamatát.

Előfordul, hogy a tejbelövellés olyan hirtelen történik, hogy a mellek túlságosan megduzzadnak, így a baba képtelen helyesen bekapni a mellet, és nem tud hatékonyan szopni. Amikor érezzük a mellek telítődését, akkor érdemes megszoptatni a babát annak megelőzésére, hogy túlságosan megteljenek a mellek. Amikor ezt elmulasztjuk, akár azért mert álmunkban történik, akkor kis mennyiséget fejjünk le, hogy a túlságosan duzzadt állapot ne akadályozza a babát a szopásban.

A belövellés néha fájdalommal jár, melytől megkímélhetjük magunkat, ha elég gyakran szoptatjuk a babát, ezáltal biztosítjuk a folyamatos tejkiürülést a mellekből, ezen túl a tejtermelésre is pozitívan hat.

A rendes tejtermelés megindulásáig nem érdemes tejelválasztó teát fogyasztani, mert az túlságosan durva tejbelövellést eredményezhet. Ez igaz lehet a későbbiekre is, hogy ha túl nagy mennyiségű gyógyteát fogyasztunk.

Tejleadó reflex

A tejleadó reflex a mellben lévő izmok összehúzódását jelöli, melynek hatására a tej folyni kezd. Ez a szoptatás első pár másodpercében következik be, a baba szopása váltja ki. Ezen kívül az anya érzelmei is kiválthatják, akár attól, hogy meglátja gyermekét, vagy meghallja sírását, de néha az is elég, ha rá gondol.

Szorongás hatására a tejleadó reflex akadályokba ütközik, ilyen esetekben a baba a tejnek csak egy kis részéhez jut hozzá. Ez a folyamat visszafordítható, ha a kismama tesz érte, hogy a szorongása alább hagyjon. Érdemes szoptatás előtt fél órát pihenni és olyan dolgokkal foglalkozni, melyet örömmel tesz. Ez segít számára ellazulni, és a problémát áthidalni.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: