Anyatej elapadása

Előfordul, hogy jogos a kismama aggodalma a tej elapadásával kapcsolatban. Amikor meggyőződött arról, hogy valóban erről van szó, akkor a legelső teendő meghatározni a tejmennyiség csökkenésének a pontos és valódi okát. Előfordul, hogy ez nem egy konkrét okból történik, hanem több tényező is közrejátszik, de mindenképpen meg kell próbálni elhárítani a problémát, hiszen ha idejekorán felismerjük az okot, a folyamat még visszafordítható, a tejtermelés visszaállítható optimális állapotába.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

A tejtermelés elapadásának okai

  • Gyakori ok a tejtermelés akadályozásában a szükségtelen tápanyagpótlás. Amennyiben az első hetekben tápszerrel, teával, gyümölcslével próbáljuk pótolni az anyatej mennyiségét, ez óhatatlanul ahhoz vezet, hogy a baba nem lesz éhes, ritkábban szopik és kisebb mennyiséget. A tejtermelés pedig ezekhez a kívánalmakhoz fog alkalmazkodni, tehát ebben az esetben csökken a mennyiség.
  • Előfordulhat, hogy az újszülöttet helytelenül próbáljuk meg szoptatni, olyan testhelyzetbe kényszerítjük őt, ami kényelmetlen számára. Ebben az esetben csak annyit fog enni, amennyi feltétlenül szükséges számára, hiszen minél hamarabb szeretné megszüntetni a számára kényelmetlen testhelyzetet. Leggyakoribb, hogy el kell fordítani a fejét ahhoz, hogy elérje a mama mellét, így a nyaka hamarosan fájni kezd és nem lesz kedve folytatni az evést. Ebben az esetben szintén a tejtermelés az elfogyasztott tej mennyiségéhez fog igazodni.
  • Nyugtató cumi használata erősen akadályozza a baba szopási igényét. Elég csak elképzelni azt a helyzetet, amikor egész nap rágógumit rág valaki, és közben elfelejt étkezni. A helyzet nagyon hasonló a babánál, akit nyugtató cumira szoktatnak. A csecsemőnek nincs szüksége cumira, ez egy rossz szokás, amire mi szoktatjuk rá.
  • Bimbóvédő használata csökkenti a kismamánál azokat a kapott impulzusokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy megfelelő sebességű legyen a tejkilövellés és a tejképződés. A bimbóvédőt csak akkor érdemes alkalmazni, ha valóban szükséges, és nem megelőzés céljából. Legtöbb kismamának egyáltalán nincs rá szüksége, csupán azért alkalmazzák, hogy megelőzzék a kisebesedést, ami nem is biztos, hogy bekövetkezne közvetlen szoptatás esetén.
  • Az „órára etetés”, amikor meghatározott időpontban van az etetési idő, akkor akadályozzuk a babát és a tejképződést, hogy egymásra hangolódjanak, így a tejtermelés nem tud a baba igényeihez igazodni. Ez valódi oka lehet a tejtermelés lelassulásának.
  • Végül a legnyilvánvalóbb ok, mely már régóta köztudomású, és a kismamáknak ez saját felelőssége, hogy biztosítsa saját maga számára a megfelelő feltételeket. Amikor a kismama nem táplálkozik megfelelően, nem iszik elég folyadékot, nagy fizikai megterhelésnek teszi ki magát, valamint gyakran zaklatott, az nagy mértékben gátolja a tejkilövellést, minek folyamán a tejképződés akadályoztatva van. A kismamának pihenésre és nyugalomra van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy zárkózzon el a külvilágtól és feküdjön egész nap, de óvakodjon a túlzott idegeskedéstől, valamint próbáljon meg segítséget igénybe venni a fizikai megterhelést jelentő feladatokhoz, hogy ne fáradjon el túlzott mértékben.

Megoldás

Amikor sikerült feltárni a valós okát a nem kielégítő tejtermelésnek, akkor aszerint lehet a problémát orvosolni. Érdemes mindenre sokszorozott figyelmet szentelni, hiszen több apróság is okozhatja a tejtermelődés visszaesését. Figyeljen arra, hogy a baba megfelelően legyen elhelyezve szoptatás közben.

Hagyja, hogy ő döntse el, mikor éhes, mikor szeretne enni. Váltott mellekről etesse a babát, hogy mindkét melle hozzájusson a megfelelő ingerekhez és lehetőleg ne használjon bimbóvédőt, csak ha feltétlenül szükségét érzi. A baba ne kapjon pótlást, ha kell óránként szoptassa meg, ezzel felgyorsítja a tejtermelést, továbbá szabaduljon meg a nyugtató cumitól, a baba minden szopási ingerét valódi szoptatás során fedezze, ez szintén pozitív hatással lesz a tejtermelés tempójára. Nem utolsó szempont, sőt nagyon is fontos, hogy megfelelően kell táplálkozni és biztosítani kell a nyugalmat, mert nélküle kárba vész minden próbálkozás.

Az anyatej semmivel nem pótolható száz százalékosan, ennek tudatában minden kismamának kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt a lehetőséget biztosítsa gyermeke számára.

 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: