Szükséges eszközök

A baba megszületése után nagyon sok eszközt igényel annak érdekében, hogy élete és ellátottsága zavartalan és teljes lehessen. Ezek között is vannak olyan dolgok, melyek minden esetben elengedhetetlenül szükségesek, és vannak luxus cikkek, melyek csupán könnyebbé teszik az első heteket, hónapokat. Mindenki igényei szerint szerzi be a számára legmegfelelőbb eszközöket. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabbakat, melyeket érdemes még a szülés előtt megvásárolni.

Gyerekágy

Vannak olyan babaágyak, melyek az idő múlásával, igény szerint átalakíthatók gyerekággyá. Ez anyagi szempontból egy hosszútávú befektetés, de mindenképpen megtérül, hiszen sokkal hosszabb időre van biztosítva a gyermekágy.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Praktikus választás az a gyerekágy, melynek részét képezi a pelenkázó, ami alatt egy polcrendszer található a pelenkázáshoz szükséges kellékekkel. Nagyon kényelmes megoldás ez a kismama számára.

Babakocsi

Régebben két babakocsira volt szüksége a kismamáknak, egy mélykocsira és egy sportkocsira, mely két babakocsi vásárlást jelentett egy éven belül. Ma is kaphatók külön, de sokkal inkább érdemes olyan babakocsit beszerezni, mely igény szerint átalakítható.

Azok a babakocsik, melyek négy helyett három kerekűek, jobban irányíthatók, így könnyebbé válik általa a közlekedés.
Figyeljünk arra, hogy a babakocsi milyen magas. Ez főként azokban a városokban fontos tényező, ahol magasabb a légszennyezettség, mert bizonyos gázok és nehézfémek lefelé ereszkednek, így a talajhoz közelítve nagyobb az arányuk a levegőben. Kevésbé mérgező a baba számára, ha feljebb helyezkedik el, továbbá az sem utolsó szempont, hogy sokkal könnyebb a reakcióit figyelemmel kísérni, ha a baba fekvő helyzetben is közelebb van hozzánk.

Pelenkázó

Amennyiben nem olyan gyerekágyat vettünk, melynek részét képezi a pelenkázó, akkor ezt vagy be kell szereznünk, vagy egy pelenkázó szivacs és egy megfelelő bútor kombinációjával létre kell hoznunk. Nem lehetetlen az élet pelenkázó nélkül, de a hiánya olyan fokú kényelmetlenséget okoz a baba és a kismama számára egyaránt, hogy nem éri meg ezen spórolni.

A pelenkázóhoz általában tartozik egy pelenkázó szekrény, melyet szintén helyettesíthetünk egy polcos szekrénnyel vagy más polcrendszerrel. Vegyük figyelembe, hogy a papírpelenkát nagy kiszerelésben érdemes megvenni, ami helyigényes, tehát sok helyet kell biztosítani ezeknek a dolgoknak a pelenkázó közelében.

Vannak olyan pelenkázók, melyek beépített gyerekkáddal rendelkeznek és egy cső segítségével leereszthetőek. Első ránézésre nagyon praktikusnak tűnik és tetszik a leendő szülőknek, de nem túl praktikus mégsem. Nehézkes a használata. A benne lévő vizet vödörrel kell kihordani a szobából, továbbá a tisztítása is igen nehézkes még akkor is, ha a kád kiemelhető a pelenkázóból. Mindent összevetve teljesen felesleges, mivel nem teszi könnyebbé az életet.

Gyerekkád

A gyerekkád minősége és külseje mit sem változott az elmúlt évtizedekben, nem is igényel változtatást, hiszen teljesen megfelelő. A műanyag biztosítja azt, hogy a fürdővíz ne hűljön le gyorsan, továbbá kicsi a súlya, így nem nehéz a mozgatása.

A kiskád nélkül is meg lehet oldani a baba fürdetését, hiszen nem a kád mérete, hanem a víz mennyisége a fontos. Amikor a normál kádban fürdetjük a babát, nagyon alaposan tisztítsuk meg, savas tisztítószerek használata nélkül, azután különös figyelmet fordítsunk a tisztítószer alapos leöblítésére. A nagy kádban való fürdetés csak annyi különbséget jelent, hogy a kismamának mélyebbre kell hajolnia, ezzel szemben a gyerekkádat a megfelelő magasságban lehet elhelyezni.

Babamérleg

A babamérleg főként az aggódós kismamáknak ajánlott, akik megnyugtatónak érzik, ha naponta, esetleg etetésenként mérhetik a baba súlyát, bár hozzá kell tenni, hogy ez a legtöbb esetben teljesen felesleges.

Havonta, vagy igény szerint hetente, a védőnői szolgálat keretén belül lehet méretni a baba súlyát.

Amennyiben mégis ragaszkodunk a babamérleghez, vásárlás helyett akár bérelhetjük is. Viszonylag rövid ideig van rá szükség, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy szükséges-e a vásárlása.

Légzésfigyelő babamonitor

Ez szintén egy praktikus eszköz az aggódó kismamák részére. Biztonságot nyújt számukra. Ezzel szemben ezt is érdemes inkább bérelni, hiszen csak az első egy-két hónapban érezzük szükségét a használatának.

Kenguru és babahordozó

A kenguru és a hordozókendő nagyon praktikus megoldás, hiszen rengeteg olyan helyre kell mennünk a babával, amit lehetetlen megoldani babakocsival. Különösen igaz ez a tömegközlekedésre, melynek egyes részei még mindig olyan idejét múltak, hogy vagy nagyon nehéz, vagy teljességgel lehetetlen babakocsival igénybe venni.

A kenguru vásárlásakor nagyon figyeljünk arra, hogy jó minőséget válasszunk, fontos, hogy tartsa a baba gerincét, nyakát, lehetőleg a fejét is. Újszülöttek számára a fekvő hordozók a legalkalmasabbak.

Biztonsági ülés

Az autóval közlekedő kismamáknak elengedhetetlenül szükséges a megfelelő biztonsági ülés beszerzése, nem csak azért, mert kötelező, hanem azért, mert valóban biztonságot nyújt a baba számára.

Praktikus olyan ülést választani, mely állítható, így egészen sokáig használható.

Nem csak az autóban van jelentősége a biztonsági ülésnek, de a lakásban is nagyon jól hasznosítható. Segítségével be tudjuk vonni a babát hétköznapi tevékenységeinkbe is, hiszen az ülés kényelmes számára, amit bármilyen asztalon elhelyezhetünk, így sokkal több látnivalója akad a babának, mint az ágyában fekve.

Cumisüveg

Bár az újszülöttnek nincs szüksége cumisüvegre, hiszen az anyatej mindent tartalmaz, de a tápszeres babáknál ez már másképp van, továbbá előfordulhat, hogy nagy melegben a babának folyadékpótlásra van szüksége.

Érdemes üvegből készült cumisüveget választani. Sokkal könnyebben fertőtleníthető és tisztán tartható, mint a műanyag, ezáltal biztonságosabb.

Egyéb eszközök

A fentieken kívül ezer apróság van, amire a babának szüksége lehet, továbbá olyan eszközök, melyek megkönnyítik a kismama életét. Ezeknek eldöntése mindenkinek a saját igénye szerint érvényesül.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: