Születés utáni vizsgálatok

A születés után már a legtöbb kórházban figyelmet fordítanak arra, hogy a baba azonnal mellre kerüljön, csupán ezután végzik el azokat a vizsgálatokat, melyek szükségesek az állapotfelmérés szempontjából.

Az Apgar-teszt egy pont érték táblázat, mely a baba legfontosabb életfunkcióit vizsgálja. A végeredmény megmutatja, hogy milyen egészségi állapotban van az újszülött. A maximális pontszám tíz, minden vizsgálat kielégítő eredménye két pontot ér. Szívfrekvencia vizsgálat során a percenkénti szívverést mérik, légzésvizsgálatkor azt vizsgálják, mennyire szabályos és erőteljes a baba légzése. Izomtónus megítélése során azt vizsgálják, hogy inger hatására mozgatja-e végtagjait. Reflexingerlékenységet egy orrba vezetett katéterrel vizsgálják, melytől lehet kérvényezni, hogy tekintsenek el, hiszen ez egy nagyon kellemetlen érzet a baba számára, fájdalomból pedig éppen elég jutott neki az ezt megelőző órák során. A bőrszín vizsgálata ránézésre történik, minden különösebb behatás nélkül, célja, hogy az esetleges rendellenességeket kiszűrje, melyekre természetellenes színelváltozások utalhatnak. Ez az öt vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, átfogó képet nyújt az újszülött állapotáról.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Születés után történik a baba méreteinek, hosszúságának és súlyának megállapítása. Ez is egy-két perc általában.

A szemcseppet a baba azonnal megkapja a születése után. Célja, az esetleges fertőzések megelőzése. A szemcsepp antibiotikumot tartalmaz. Külön kérésre a szemcseppet lehet késleltetni néhány órát, esetlegesen el lehet tőle tekinteni.

Az első két napban a baba sarkából vért vesznek, melynek vizsgálata alapján ritka, szemmel nem észlelhető betegségek jelenlétét vizsgálják.

Bilirubin teszt szintén vérből történik, mely vizsgálat a sárgaságra irányul. A sárgaság oka a bilirubin mennyisége a vérben. Az esetek döntő többségében magától elmúlik, de néha szükség van vérvizsgálatra, hogy a bilirubin szintje nem ütötte-e meg a kritikus mértéket, mert ez olykor halláskárosodáshoz, illetve agykárosodáshoz is vezethet. Ilyen esetben speciális fényterápiával kell kezelni a fennálló helyzetet.

A fentieken kívül történik még tájékozódó jellegű látás és hallás vizsgálat, mely csak akkor kíván pontosabb vizsgálatokat, ha az eredmény nem kielégítő.

A fenti vizsgálatok mind arra hivatottak, hogy a szemmel nem, vagy alig észlelhető betegségeket vagy rendellenességeket idejekorán fel legyenek tárva, hiszen előfordul, hogy ilyen korai időszakban eredményesebb kezeléshez lehet folyamodni.

A szülőszobán történő vizsgálatok során lehet folyamodni ahhoz, hogy az esetlegesen bent tartózkodó apa vagy asszonytárs segítségével történjen, mely megnyugtató mind az újszülött, mind a kismama számára.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: