Köldökcsonk

A köldökcsonk a köldökzsinór azon része, mely születés után továbbra is a baba testén található. A kórházban, a köldökzsinór elvágását követően fertőtlenítik a csonkot, majd steril gézlap kerül rá.

Mi a köldökcsonk valójában?

A köldökcsonk egy nyílt seb a baba testén, ezért különös odafigyelést igényel az ápolása. Nem megfelelő ápolás révén szabad utat teszünk lehetővé a kórokozók számára. Az elfertőződés megelőzése érdekében megfelelően kell kezelni.

Szükséges tennivalók

A köldökcsonkot szárazon kell tartani. Fürdetéshez szerezzünk be vízálló sebtapaszt, olyan terméket válasszunk, mely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve újszülöttek számára.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Meglehetősen gyakran cseréljük a baba pelenkáját, hogy ne nedvesedjen át egészen a köldökcsonkig.

Fürdetés után és pelenkacserénél fertőtlenítsük le a csonk környékét. Ehhez használjunk 70%-os gyógyszertári alkoholt és steril gézt.

Javasolni szokták a hintőporos ápolást, melyre legalkalmasabb a hexaklorofenes hintőpor, ám ez nem feltétlenül szükséges. Aki úgy érzi, hogy biztonságot nyújt számára és megnyugtatja, az használja. Előfordulhat, hogy a hintőpor lassítja a seb begyógyulásának folyamatát.

A leszáradás és utána

A köldökcsonk leszáradása egyénenként változó, általában az első két hétben megtörténik, de az első hónapban biztosan. Ilyenkor a csonk leszárad és leesik.

A leszáradás után a köldök még nem gyógyult be teljesen, ezért rendszeres ápolást igényel, az előző hetekhez hasonlóan. Előfordulhat enyhe váladékozás, ilyenkor gyakoribb tisztítást igényel. Ekkor már alkalmasabb a tisztításra egy fültisztító tampon.

A teljes begyógyulást követően már nem kell rá nagyobb figyelmet fordítani, mint a baba egyéb testrészeire.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: