Hormonális változások

A szülést követő időszakban nagyon komoly hormonális változások állnak be az anya szervezetében, minek következtében egészen furcsán érzi magát a kismama, mintha nem a saját bőrében lenne. Ehhez sokszor még a fájdalmak az esetleges sebek miatt, valamint a fáradság is hozzá adódik, így nincs mit csodálkozni, hogy a kismama nem érzi éppen optimálisnak a teste működését.

A hormonális változások kétirányúak. Vannak hormonok, melyek termelődése leáll vagy jelentősen csökken a szülést követően és vannak hormonok, melyek ilyenkor kezdenek intenzív termelődésbe.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Placenta elvesztése

A terhesség ideje alatt a méhlepény nem csupán a magzat ellátására és védelmére „szakosodott”, de roppant mennyiségű hormont termelt a kismama számára. A szülés során a placenta is kikerül a kismama szervezetéből, ezzel megszűnik a hormontermelés, mely elképesztő sebességgel csökken a kismama véráramában.

Tejelválasztást segítő hormon

Az agyalapi mirigy termeli a prolaktin nevű hormont, mely a tejelválasztást segíti elő. Ennek a hormonnak a termelődése kis mértékben már a terhesség során elkezdődik, azonban a szülést követően ugrásszerűen megnő a termelődés sebessége. A prolaktin, amellett, hogy elősegíti a tejelválasztást, roppant nyugtató hatással rendelkezik, ami miatt a kismamák sokkal gyakrabban érzik álmosnak magukat, valamint ez is hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy képtelenek kialudni magukat rendesen.

Fogamzás gátlást elősegítő hormon

Tulajdonképpen ez is a prolaktin, mely meggátolja a tüszőérés segítő hormon, valamint a sárgatestserkentő hormon termelődését. Ez az oka annak, hogy szoptatás ideje alatt nincs tüszőérés és tüszőrepedés a petefészekben. Ebből adódik, hogy szoptatás alatt igen kicsi az esély egy újabb teherbe esésre. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem minden esetben van így, néha egy-egy petesejt megérhet, ennek az esélye hozzávetőlegesen 8% körüli. Ennek a két hormonnak a hiánya is kihatással van a kismama szervezetének megváltozására.

Inzulin termelés

A terhesség alatt a méhlepény egy speciális enzimet termel, mely lebontja az inzulint. Ez a folyamat okolható a terhesség alatti cukorbetegség kialakulásáért. A szülés után, a placenta távozásával megszűnik az enzim termelése, és hirtelen változásokat okoz az anya vércukorszintjében. Ez gyakran fokozott izzadáshoz és ájulásérzethez vezethet.

Férfi nemi hormon túlsúly

A szülés után megszűnik a petefészekben az ösztrogén és progeszteron termelődés, ennek hatására a kismama szervezetében rövid időre férfi nemi hormon túlsúly áll be. Egy idő elmúltával ez kompenzálódik, de az átmeneti időszakban jelentős hajveszteséget okoz. Sok kismama megrémül ettől, mert a hajvesztés mértéke nagyon látványos, de ez viszonylag rövid idő, nem kell tőle megijedni.

Szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió viszonylag ritka, de a hangulatváltozásokat szinte minden kismama tapasztalja. Ennek elsődleges oka a megváltozott körülményekhez való hirtelen alkalmazkodás, továbbá az erre való kényszer érzése, de mindemellett a hormonok is elősegítik, sajnos képesek bizonyos mértékű tudatváltozásokat eszközölni. Amennyiben ezzel tisztában vagyunk, továbbá a környezetünk is, és a kismamát nem éri vádaskodás, mely hisztériára és egyebekre vonatkozik, hanem inkább segítséget kap helyette, akkor egészen gyorsan túl lehet jutni ezen az időszakon.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: