Öltöztetés

A csecsemő hőháztartása nagyon különböző a felnőttekétől, ezért érdemes a babát rétegesen öltöztetni. A nem optimális hőcsere miatt a csecsemő könnyebben kihűl vagy befülled. Sok esetben a szülők félreértik, amikor a baba keze vagy lába hideg, arra következtetnek, hogy fázik, így rendszerint túlöltöztetik a csecsemőt. A végtagok lehűlése jobbára azok speciális tartásából, valamint a vérkeringés különbözőségéből ered és nem feltétlenül annak a jele, hogy a baba fázna.

Az optimális hőmérséklet megállapítása

A csecsemő környezeti hőmérséklete optimálisan 21-24 celsius fok, alváshoz egy-két fokkal kevesebb. A réteges öltöztetéskor általában egy réteggel többre van szüksége a babának, mint a mamának. Ne a végtagok hőmérsékletét vegyük figyelembe, a baba tarkóján ellenőrizzük, hogy nem fázik-e, illetve nincs-e melege. Amikor a baba tarkója hideg, akkor fázik. Ehhez igazítsuk annak a helyiségnek a hőmérsékletét, ahol a baba tartózkodik, valamint ennek megfelelően öltöztessük fel. Amennyiben a baba tarkója izzadt, akkor túl van öltöztetve, csökkentsük a hőmérsékletet, és szabadítsuk meg őt egy réteg ruhától.

Ruházat minősége

Ügyeljünk arra, hogy természetes alapanyagokból készült ruhái legyenek a babának, legjobb a pamut, mert az meleg és jól szellőzik. A ruhák ne legyenek sehol szorosak, de túl nagyok se, mert az akadályozza őket a mozgásban, és kellemetlen, esetleg fájdalmas is lehet a viselésük számára.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Kisingek helyett a kombidresszt részesítsük előnyben, mert az nem gyűrődik fel, könnyebb az öltöztetés és kényelmesebb is. Olyan ruhadarabokat használjunk, melyek könnyen nyithatók, ezáltal az öltöztetés folyamata könnyebbé válik a baba és a mama számára is.

A baba ruháinak tisztántartását az első időkben külön kezeljük a család többi tagjának ruháitól. Ennek elsősorban higiéniai okai vannak, miszerint elkerülhető, hogy a durvább szennyeződések érintkezzenek a babaruhákkal, melyek azután a bőrével is érintkeznek.

Az öltöztetés folyamata

Biztosítsuk azt a felületet az öltöztetéshez, mely legkényelmesebb mindkét fél részére. Erre a legideálisabb a pelenkázó. Első feladat a pelenkázás, majd az alsónemű, jó esetben kombidressz feladása. A kombidresszt először a baba fején húzzuk át, majd utána húzzuk bele a karjait oly módon, hogy azt előtte kitágítjuk a kezünkkel, harmonika szerűen felgyűrjük, így egy pillanat alatt át tudjuk bújtatni a baba kezét, majd azután eligazgatjuk rajta a kombidressz ujját.

A babát a popsijánál fogva emeljük meg, így húzzuk le a hátán a kombidressz, majd ezután már csak össze kell patentolni alul.

A rugdalódzót legjobb a lábakkal kezdeni, majd a popsit megemelve a derekáig húzni. Ezután húzzuk fel a hátán, igazgassuk el és ezután bújtassuk bele a kezeket, a kombidressz feladásakor használt módszerrel. Ezután gomboljuk végig a rugdalódzó elejét. A hátulgombolós rugdalódzó esetében fordítsuk hasra a babát és úgy gomboljuk végig.

A rugdalódzó fölé kerülő ruhadarabokat, pulóvert, kardigánt, ugyanúgy adjuk fel a babára, mint a kombidresszt. Minden ruhadarab feladásakor tágítsuk ki azokat a részeket, ahol a baba testrészeit át kell bújtatni, majd ezután rendezzük el és alaposan győződjünk meg arról, hogy nem ráncolódik, így nem lesz kényelmetlen érzése a babának.

Érdemes olyan ruhadarabokat beszerezni, melyek praktikusak a pelenkázás szempontjából. Ezek a ruhák oly módon nyithatók, hogy a pelenka cseréjéhez ne kelljen teljesen levetkőztetni a babát. Nem túl kellemes folyamat ez a számára, ezért érdemes a lehető legkevesebb alkalommal kitenni ennek. Ha a pelenka nem áztatja át a ruházatot, akkor naponta egyszer elég a babát tiszta ruhába öltöztetni.

Hogyan tegyük könnyebbé?

A babák általában nem szeretnek öltözni, nyűgösek és hadakoznak ellene, mely természetesen még nehezebbé teszi a folyamatot. Tegyük érdekessé számára az öltözködést, hogy ellensúlyozzuk az ezzel járó kellemetlenségeit.

Találjunk ki olyan szórakoztatási módot, melyet a baba értékel és tetszik neki. Énekeljünk, beszéljünk hozzá mesélő stílusban, vagy egyszerűen csak grimaszoljunk viccesen. Egyénenként változó, hogy melyik babát mi mulattatja, a lényeg, hogy így szinte észrevétlen lesz számára az öltöztetéssel járó kényelmetlenség.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: