A választás lehetősége

Egy újszülött életében nem sok választási lehetőségre van módja, ezért azt a keveset, ami adódik, adjuk meg neki.

Saját életünkben naponta rengeteg apró választásra van módunk, melyeket észre sem veszünk, annyira természetesek. Ezekre szüksége van egy embernek ahhoz, hogy érezze a szabadságot. Minél jobban beszűkítjük valakinek a választási lehetőségeket, annál inkább kényszerpályán érzi az életét, és annál kevésbé válik épelméjűvé.

A baba életében nagyon gondos odafigyelést kíván ez, hiszen a baba nem választhatja meg, hogy mit szeretne enni, mit szeretne csinálni, mikor szeretne fürdeni vagy levegőzni. Ezek egyszer csak megtörténnek vele. Még azt sem döntheti el, hogy hogyan szeretné, ha szólítanák. Nem azért, mert képtelen lenne reagálni egy ilyen kérdésre, hanem azért, mert őt nem kérdezi senki.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ebben az esetben is csak azt kell tisztáznunk magunkban, hogy minek tekintjük az újszülöttet, egy kisméretű családtagnak, vagy egy élő tulajdonnak. Azok számára, akik szeretnék ha gyermekük nem csak testileg, de mentálisan is teljesen egészséges és kiegyensúlyozott lenne, ésszerű javaslat, hogy ragadják meg a legapróbb lehetőségeket is, amikor fel tudják ajánlani a választást a gyermeknek.

A gyakorlatban

Nem olyan nehéz ennek a kivitelezése, mint ahogy első nekifutásra gondoljuk. A legalapvetőbb választási lehetősége a babának, hogy hogyan szeretné, ha szólítanánk. Kérdezzük meg őt, majd ajánljuk fel a becézési lehetőségeket, mindeközben minden figyelmünk irányuljon az arc mimikáira. Könnyedén észre lehet venni, ha a baba nemtetszését fejezi ki.

Naponta választási lehetőség lehet számára az aznap viselt ruhadarab. Mutassuk meg neki a lehetőségeket, tartsunk oda két különböző rugdalódzót, egyértelműen azt fogja figyelni, amelyik jobban tetszik neki.

Ez kicsit elvontnak tűnhet, vagy akár túlzásnak, mégsem az. Teljesen logikus, és a baba valóban nagyobb szabadsághoz jut ezáltal, boldogabbá tehető. Ennyire könnyű kiegyensúlyozottá tenni életkörülményeit, még csak plusz energiába sem kerül részünkről, csupán figyelem kérdése.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: