Baba sírása

Az ember életének nagy részében a sírás fizikai vagy lelki fájdalom esetén következik be. Még akkor is hajlamosak vagyunk elszomorodni a sírás látványára, amikor azt filmen látjuk, vagy ismerőseinkkel történik a környezetünkben. Teljesen természetes, hogy rémület lesz úrrá rajtunk, amikor saját gyermekünk sír, és azonnali késztetést érzünk, hogy megszüntessük az okát. Azonnal felszínre bukkan sok-sok emlékkép, amikor sírást láttunk vagy hallottunk és a hozzá kapcsolódó fájdalom is megteszi hatását.

Nagyon nehéz ebben a helyzetben hideg logikával végiggondolni, és tudatosítani magunkban, hogy újszülött gyermekünknek egyáltalán nem áll rendelkezésére más eszköz a kommunikációhoz, mint a sírás. Ez az egyetlen lehetősége arra, hogy kommunikációt bocsásson ki környezetébe. Ilyenkor nincs más megoldás, fogadnunk kell a kommunikációját, meg kell találnunk az okát, legyen az akár fájdalom, akár egyéb célú.

Leggyakoribb okok a sírásra

  • Amikor a baba éhes, ezt sírással hozza tudomásunkra. Nem nehéz meghatározni, hogy erről van-e szó, hiszen nagyon jól tudjuk, mikor evett utoljára és mennyit. Ezt a tényezőt csak akkor zárhatjuk ki, ha az etetés nem volt egy óránál régebben és megfelelő mennyiségű volt.
  • Nagy kánikulában előfordul, hogy a baba szomjas, bár ez elég ritka. A tarkóját megérintve megállapíthatjuk, hogy be van-e izzadva. Ezt egyszerű megítélni, és lehet azonnal pótolni a folyadék veszteséget palackozott babavízzel vagy forralt és lehűtött tisztított vízzel.
  • A hasfájás igen gyakori oka a baba sírásának. Amikor felfelé húzza lábait és görcsösen összehúzza testét, akkor nagy valószínűséggel erről van szó. Lehet próbálkozni babamasszázzsal, óvatos tornáztatással, etetéssel, legvégső esetben ánizsos édeskömény teával.
  • A baba hőháztartása ingadozó, ezért gyakran a babák fáznak akkor is, ha mi nem érezzük magunkon, hogy hideg lenne a környezeti hőmérséklet. A kezek és a lábak hőmérséklete nem ad felvilágosítást, mivel az könnyen lehűl. A tarkó hőmérséklete adja meg számunkra a megfelelő információt. Amikor úgy gondoljuk, hogy valóban fázik a baba, bebugyoláljuk egy plédbe, így gyorsan visszaállítjuk számára a megfelelő komfort érzetet.
  • Amikor nincs fizikai kiváltó ok
  • Hihetetlen, de gyakori eset, hogy a baba egyszerűen unatkozik. A sírás egy eszköz számára, hogy foglalkozzanak vele, így azonnal képes történést generálni a környezetében. Ne legyintsünk rá, foglalkozzunk vele. Nem lehet túl szórakoztató naphosszat az ágyban feküdni mozgásképtelenül, kiszolgáltatottan. Az alvási idők között gyakrabban járkáljunk a babával a lakásban, mutassunk neki különböző dolgokat, esetleg a levegőztetést bontsuk több rövidebb szakaszra. A foglalkozást még véletlenül se próbáljuk tévével vagy rádióval helyettesíteni, nincs rá szüksége a babának.
  • Gyakori eset, hogy a baba felébredéskor azt tapasztalja, hogy egyedül van és ettől megrémül. Azonnal veszteségként éli meg, hogy egyedül maradt és félelmében sírni kezd. Szüksége van az édesanya megnyugtató közelségére.
  • Amikor a baba fáradt könnyen nyűgössé válhat, ilyenkor sírással próbálja tudtunkra adni, hogy pihenésre van szüksége. A figyelme viszonylag rövid időn keresztül köthető le, a túl sok inger összezavarhatja. Amikor túl sokat játszunk vele, vagy órákig magunkkal hurcoljuk az utcán, rengeteg új dolgot kell befogadnia, látványt, illatokat, színeket, hangokat. Ez roppant fárasztó számára. Adjunk számára időt az egyedüllétre és a pihenésre.
A baba és a mama között olyan kapcsolat van, melyet tudományosan nem lehet bebizonyítani, mégis roppant erős. Főként az első időkben nagy mértékben egymásra vannak hangolódva, ami nem is csoda, hiszen annál szorosabb kapcsolat nem létezik, melyben ők ketten voltak hónapokon keresztül.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ebből adódóan, akármilyen hihetetlennek tűnik, a baba képes megérezni édesanyja hangulatváltozásait. Amikor az anya zaklatottá vagy szomorúvá válik, gyakori, hogy a baba sír „helyette”. Sok oka van ezen kívül, de ez önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy a mama kötelessége legyen jó kedélyének helyreállítása. Válassza azt a formáját a lazításnak, melyet legjobban kedvel. Kérjen segítséget a problémáinak megoldásában, akár fizikai akár lelki problémákról van szó. Foglalkozzon olyan dolgokkal, amiket szeret. Belső harmóniájának megteremtése erős befolyással lesz a baba lelkiállapotára is.

Az igazi ok kiderítése

Sok kismama éppen ezért van ennyire kétségbe esve, mivel rengeteg oka lehet a baba sírásának. Mégis hogyan legyen képes teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mi a probléma, mit kellene tennie. Hiszen néhány esetben könnyen megállapítható, de a legtöbb esetben azt kívánjuk, bárcsak tudna beszélni és elmondaná, mi a problémája.

A legtöbb kismama sajnálatos módon nem bízik eléggé önmagában. Pedig ha így lenne, elfogadná a megérzéseit. Amikor a baba sír, és a kismama bemegy hozzá, nem kell gondolatolvasónak lennie, elég ha a megérzéseire hallgat. A baba és édesanyja közötti kapcsolat annyira szoros, hogy az anya képes rá, hogy nem csupán megérezze, de teljes bizonyossággal tudja, mi a probléma és mit kell tennie.

A kismamának nincs más dolga, mint elfogadni ezt a tényt és kialakítani önmagában azt a bizalmat saját maga iránt, hogy képes legyen félelem nélkül ösztönösen cselekedni.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: