Kismama táplálkozása szoptatáskor

Ez a témakör igen erősen megosztja a kismama társadalmat. Rengeteg minden olvasható, hallható arról, hogy a kismamának hogyan kell táplálkoznia a legnagyszerűbb összetételű anyatej eléréséhez. Sajnos rengeteg tévhit is „forgalomban van” még ma is, ami még nagyanyáinkról maradhatott ránk, ám azóta bebizonyosodott, hogy semmi alapja. Képtelenség minden információt összegyűjteni erről, hiszen a paletta roppant széles. Az alábbiakban főként azokat taglaljuk, melyek a legnépszerűbb tévhitek, illetve a legjobb tanácsok lehetnek.

Az anyatej összetételét és ízét nagymértékben befolyásolja, hogy mit eszik a kismama, ezért a baba érdekében érdemes kiegyensúlyozottan és változatosan étkezni, különös figyelmet fordítva arra, hogy kerüljük a káros anyagokat, és lehetőleg egészséges ételekre fektessünk hangsúlyt.

Romboló összetevők

A fehér pékárut és a répacukrot érdemes teljesen kiiktatni, továbbá a cukros üdítőket, alkoholt, cigarettát és a kávét is. Bár bizonyos tévhitek szerint egy-két pohár vörösbor nem árthat a babának, de ez valóban tévhit. Az anya vérének alkoholtartalma és az anyatej alkoholtartalma teljesen azonos ebben az esetben. Ugye, nem tenné meg azt, hogy vörösbort tölt a cumisüvegbe, azután megitatja egy újszülöttel? Pedig pontosan ezt teszi, amikor megiszik egy-két pohár alkohol tartalmú italt. Ezer más módja van a vérképzés serkentésének, nem a vörösbor a megfelelő módszer ebben az esetben.

Babonák és tévhitek

Kedvenc tévhit, hogy a madártej és a nagy mennyiségű tejtermék fogyasztás erősíti és szaporítja az anyatejet. Ez nem igaz. Pontosan ennek az ellenkezője javasolt. Főként az első időkben érdemes tartózkodni a tehéntej alapú élelmiszerektől. Nem feltétlenül kell teljesen beszüntetni, de sokszor ez az alapja a baba hasfájásának. A tehéntej némely alkotóelemei részeivé válnak az anyatejnek, melynek megemésztésére az újszülött fejletlen emésztőrendszere alkalmatlan.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Kőbe vésett szabály volt régebben, hogy szoptatós kismamának tilos puffasztó ételeket, hüvelyeseket, valamint K-val kezdődő zöldségeket ennie, mert ettől hasfájós a baba. Van, amikor ez valóban így van, mint ahogy a felnőttek közül is némelyek rosszul vannak a puffasztó ételektől. Ne vonjuk meg magunktól ezeket a zöldségeket, viszont figyeljük alaposan a reakciókat, és ha valóban nem tesz jót a babának, akkor álljunk le vele egy-két hétre, azután próbálkozhatunk újra.

Érdemes vitaminokat szedni táplálék kiegészítő formájában. Nem közvetlenül változtat az anyatej minőségén, hanem a kismama szervezetét erősíti, mely által a tejelválasztás minősége és mennyisége is pozitív irányba változik. Ugyanez érvényes az ásványi anyagokra, nyomelemekre, különös tekintettel a vasra és a kalciumra.

Régebben azt tartották, hogy a kismamának nagyon sok zsíros ételt kell ennie, valamint rengeteg folyadékot fogyasztania annak érdekében, hogy tömény és sok teje legyen. Ez természetesen nem befolyásolja a tejelválasztást. A legjobb módszer, ha se az evést, se az ivást nem erőlteti a kismama, hanem pontosan annyit eszik és iszik, amennyit a szervezete megkíván. Nyilvánvaló, hogy ez mennyiségben többet fog jelenteni, mint normál esetben, hiszen a tejtermelődés energia és folyadékigényes, de a nagyobb mennyiség erőltetése nem javít a helyzeten, csupán elhízáshoz vezet.

Hasfájós baba

Rengeteg babona és biztos fogás jár közkézen hosszú ideje azzal kapcsolatban, hogy az újszülöttek miért hasfájósak és mit kell tenni ellene. Tekintettel arra, hogy a kismama által elfogyasztott táplálék erősen befolyásolja az anyatej minőségét, ezért legegyszerűbb módszer mellőzni néhány dolog fogyasztását, melyek nagy része alap esetben is ártalmas, így a kismama egészségére is pozitív hatással lesz ezeknek a beszüntetése. Erősen negatív hatású a csokoládé, a finomított répacukor, minden édesség, ami ezeket tartalmazza, ezt váltsuk ki mézzel vagy steviával. A finomlisztet és minden abból készült kenyeret, pékárut érdemes hanyagolni, ehelyett teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és péksüteményeket fogyasszunk.

A következő felsorolás nem egészségkárosító a mama számára, de lehet oka a hasfájásnak, ezért a szoptatás idejére függesszük fel a fogyasztásukat. Az olajos magvak, citrusfélék, szója, tejtermékek. A szóját bátran váltsuk ki árpával, a tejtermékeket kókusztejjel, zabtejjel vagy rizstejjel helyettesítsük.

Innivalók kismamáknak

Először is egy rövid felsorolás arról, hogy mit ne igyon. Ezek a következők: csapvíz, szénsavas ásványvíz, kávé, cukros üdítők, energiaital, alkoholtartalmú italok.

A legjobb a frissen facsart gyümölcslé, bár sajnos erre nem mindig van lehetőség. Értékes a valódi gyümölcstea, a szénsavmentes ásványvíz, a tisztított, illetve oxigénnel dúsított víz, valamint a gyógyteák, de abból nagyon gondosan kell összeválogatni, hogy melyek a megfelelők.

Tejelválasztás segítő gyógyteák

Többféle gyógynövényből készült teakeverék létezik, melyek serkentik a tejelválasztást, alább felsorolunk néhánynak az összetevőit.

A legegyszerűbb teakeverék a következő: ánizsmag, csalánlevél, édeskömény, kecskerutafű, izlandi zuzmó. Érdemes egyenlő arányú gyógynövény mennyiséget összekeverni egy üvegben, majd ebből lehet készíteni hosszabb időn keresztül a főzetet.

A következő teakeverék a baba esetleges hasfájására is pozitív hatással lehet, ha a kismama elfogyaszt a főzetből naponta legalább két csészényit, a keverék a következő: ánizsmag, köménymag, édeskömény, citromfű. Nagyszerű az aromája és az íze is nagyon kellemes. Ugyanennek a keveréknek létezik egy másik változata, amikor a citromfüvet kapor, görögszéna és vasfű helyettesíti.

Érdemes többféle keveréket elkészíteni és kipróbálni, hiszen különböző szervezetünk különböző módon reagálhat a gyógynövényekre. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a baba nem biztos, hogy szeretni fogja az összes gyógynövényt, ezek a teakeverékek ugyanúgy hatással vannak az anyatej minőségére is, nem csupán a mennyiségére.

Rengeteg mindenről lehetne még szót ejteni, ami a szoptatós kismama táplálkozásával kapcsolatos, ezért csak azt tudom javasolni, hogy egy-egy babonás tévhitnek látszó jó tanács megfogadása előtt tájékozódjunk. Manapság már nem nehéz hozzájutni az információkhoz, használjuk ki és ezzel biztosítsuk a lehető legjobb körülményeket a babának.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: