Súlygyarapodás

Az egészséges baba súlyának gyarapodási mértékéről nagyon sok és különböző vélemény létezik. Orvosokat, védőnőket és a kismamákat is megosztja. Éppen ebből adódóan kapnak okot gyakorta a kismamák az aggódásra, holott legtöbbször alaptalan a feltételezés, hogy nem fejlődik rendesen a baba.

Az utóbbi évtizedekben általános bevett szokás volt a védőnők részéről, hogy a heti súlygyarapodást vették alapul a baba fejlődésével kapcsolatban, és erre sajnos a kismamákat is rászoktatták. Ez a nézőpont téves, hiszen minden babánál előfordulnak kiugró és stagnáló időszakok.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mivel a csecsemő fejlődése és súlygyarapodása rendkívül látványos, hiszen az első fél évben megduplázzák súlyukat, egyéves korukra pedig háromszoros lesz ez az érték a születési súlyhoz képest. Éppen ezért a ésszerű megoldás, ha a havi súlygyarapodást vesszük alapul, és ebből vonunk egy hetenkénti átlagot. Az eredmény sokkal reálisabb lesz, mint ha minden héten azon aggódnánk, hogy a múlt heti súlygyarapodás miért nem érte el az előző héten mért adatokat. Az aggódás felesleges és kárba veszett idegeskedést eredményez, mely jelentősen befolyásolhatja a tejelválasztás folyamatát.

A heti súlygyarapodás elképesztő nagy határok között egészséges. Hetente 100-600 gramm között mért gyarapodás teljesen normális és egészséges csecsemőre utal az első fél év során. Később ez lecsökken heti 50-150 grammra. A nagy különbségek is természetesek, hiszen a felnőttek szervezete is igen különböző, van olyan ember akinek 80 kg a testsúlya, más pedig ezzel már jelentős túlsúlyt mondhatna magáénak. Ezek a különbözőségek a csecsemőkre ugyanúgy érvényesek. Hosszúságuk és csontozatuk sem egyforma, valamint az öröklődés is nagy befolyással bír. Nagy valószínűséggel a testesebb szülőknek a csecsemőjük is nagyobb súlyt mondhat magáénak.

Kritikus időszakok

A csecsemő három-négy hónapos kora körül gyakori, hogy 1-2 hétre teljesen stagnál a súlygyarapodása. Ennek az oka nem ismert, de mivel nagy általánosságban ez megtörténik az egészséges csecsemőknél, így nem kell aggódni emiatt.
Amikor a baba eléri a születési súlyának a dupláját, olyankor beáll egy stagnáló időszak, vagy nagymértékben lelassul a súlynövekedés. Ez teljesen természetes az egészséges babáknál.

Valódi problémák

Amikor a kismama azt tapasztalja, hogy a havi gyarapodás 400 gramm alatt van, akkor van oka az aggódásra, ez nem éri el a minimális gyarapodást, mely az egészséges babákat jellemzi.

Az elégtelen gyarapodást egyéb indikátorok is jelzik. Amikor a baba széklete nehézkes és ritka, valamint 5-6 nedves pelenkánál kevesebb van naponta. Ezek folyadék és tápanyaghiányt jelentenek. Amikor a csecsemő nagyon sápadt, rendkívül aluszékony és rosszkedvű, és mindemellett nem gyarapszik megfelelő mértékben, akkor sürgősen szakorvosi segítségre van szükség.

Ideális állapot

Ideális helyzetben a kismama mindig tudja, hogy érzi magát a baba, így könnyedén képes megállapítani, hogy aggódása valós alapokon nyugszik, vagy csak valaminek a túlreagálása. Könnyű megállapítani, hogy babánk nem érzi jól magát a bőrében, vagy pedig egészséges és kiegyensúlyozott. Eszerint cselekedjünk és ne aggódjunk feleslegesen.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: