Családi harmónia

Akármilyen pici és magatehetetlen egy újszülött, a családban általános érzelmi hangoltságot elképesztő kifinomultsággal érzékeli, főként az anya állapotát. Amikor a hangulat hirtelen rosszabbodik, az nála is azonnal jelentkezik valamilyen formában.

Amikor a szülők, vagy a szülő és a nagyobb gyermek, vitatkoznak, rosszabb esetben durván veszekednek, az újszülött akkor is gyakran felsír, ha a hangok nem hatolnak el hozzá.

A család többi tagjára sokkal nagyobb felelősség hárul ezen a téren, hiszen a kismama sokkal kimerültebb és érzékenyebb, mint előzőleg bármikor.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az apát fel kell készíteni arra jó előre, hogy ez az időszak az ő számára is megterhelő lesz. Amikor nagyobb gyermek is van a családban, akkor főként az apa dolga óvni az anya komfort érzését. Ez amellett, hogy ugyanannyit dolgozik, mint előtte, több időt és energiát kíván.

Amikor az anya idegeskedésnek van kitéve, az elsődlegesen a tejtermelését befolyásolja igen negatívan. A tejelválasztás nehezebben indul meg, a mennyiség kívánnivalókat vonhat maga után.

Amikor a baba sírni kezd az érzelmi zuhanások hatására, akkor a kismama nyugtalanul próbálja a sírás okát kideríteni, ez kimerültséget von maga után a baba és a kismama számára is. Mindketten nehezebben regenerálódnak.

A legrosszabb eset, amikor a baba mellett, az ő füle hallatára veszekszünk. Elemi erővel tör rá nem csupán az érzelmi törés, de a hangerő is. Gyakori ismétlődés esetén folyamatos félelemben tartja a babát az eshetőség, hogy ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, gyakran későbbi mentális zavarokhoz vezethet.

Természetesen, mindennek vannak fokozatai, és nyilvánvalóan minden családban előfordulnak kisebb viták. A család részéről lehetetlen kérés, hogy búra alatt tartsák a kismamát, és a problémákat félresöpörjék, amíg fel nem gyülemlik annyira, hogy a végén tényleg válságos állapot állna elő. Nem ez a megoldás, de törekedni kell arra, hogy képesek legyünk higgadtan hozzáállni a dolgokhoz, továbbá valóban valamilyen mértékben óvni kell a kismamát a zaklatottságtól.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: