Az anyatej fontossága

Az újszülött létfontosságú szervei nincsenek teljesen kifejlődve születésekor. Az emésztőrendszer az egyik olyan terület, mely még fejletlen. Az anyatej pontosan olyan összetevőket tartalmaz, melyet képes a baba oly módon megemészteni, hogy teljes mértékben hasznosítsa azt.

Létfontosságú összetevők

Az anyatej tartalmazza az elegendő mennyiségű fehérjét, mely a baba növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges. A tejnek taurin tartalma van, mely a D-vitamin felszívódását teszi lehetővé, valamint jelen vannak gyulladáscsökkentő anyagok, antioxidáns, továbbá immunanyagok. Fontos megemlíteni azokat a telítetlen zsírsavakat, melyek ebben a formában semmi másban nem fordulnak elő, ez az idegrendszeri kifejlődéshez nélkülözhetetlen az újszülött számára. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a baba elérje azt a fejlettségi szintet, hogy védekezni tudjon a környezetében található ártalmak ellen.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az anyatej összetevői és fontossága minden esetben érvényes, de a koraszülött babáknál még nagyobb súlyt nyom a latba, hiszen az ő szervezetük még jobban rá van szorulva a védelemre. A koraszülött babák esetében rengeteg vizsgálatot végeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az ő esetükben még erőteljesebb ezeknek a fontos összetevőknek a jelenléte. Ebből arra lehet következtetni, hogy a babák édesanyjának a tejtermelése a baba igényeihez igazodik. Ez lehet az oka annak, hogy valóban az anyatej a legmegfelelőbb táplálék egy újszülött számára, hiszen pontosan személyre szabott, minden igényt kielégítő.

Előtej

A kismama tejtermelése már jóval a szülés előtt elkezdődik, ily módon lehetséges az, hogy már az első időkben is lehetősége van az újszülöttnek táplálkozni. Az előtej kis mennyiségűnek tűnhet a kismama számára, ennek ellenére a baba részére éppen elegendő. Nem kell attól félni, hogy éhes, hiszen szervezete akkor még nem képes nagyobb mennyiségű táplálék felvételére.

A szülés utáni mellre tevés több okból is kívánatos a baba számára. Ezek közül az egyik fontos ok, az előtej megindulása.
Az előtej a táplálás mellet több fontos szerepet is betölt. Egyik szerepe, hogy enyhe hashajtó hatása révén elősegítse a magzatszurok kiürülését a baba szervezetéből. Másik fontos szerepe az a különleges immunanyag, mely a baba szervezetébe jutva védőréteget alkot a bélfalakon, ezzel téve ellenállóvá a kívülről érkező kórokozók ellen. Ezt semmi nem képes pótolni, ezért nagyon nagy károkat képes okozni, amikor az első mellre tevést megelőzi egy teáztatás, ez egy óriási hiba, melyet előre érdemes tisztázni, hogy véletlenül se fordulhasson elő.

Teljes értékű táplálék

Az anyatej a tejtermelődés minden szakaszában pontosan a megfelelő táplálékot nyújtja a babának, melyet nem szabad semmi mással kiegészíteni, még teával sem. Az újszülött normál mennyiségű anyatej esetén, éhségét és szomjúságát egyaránt csillapítja az anyatejjel, így a teáztatás inkább csak ártalmas, továbbá teljesen szükségtelen.

A szoptatás elején és végén különböző állagú és minőségű az anyatej, valamint az összetevők is különbözők. Ez pontosan arra szolgál, hogy a baba el tudja dönteni, hogy szomjat oltani szeretne, vagy éhes is. Ezért felesleges megijedni attól a látványtól, hogy a tej túl hígnak látszik. Ez egy tévhit, hogy az anyatej túl híg, a legnagyobb botorság lenne tápszeres kiegészítést alkalmazni, amivel csak azt lehet elérni, hogy a baba étvágya csökken, ezáltal a tejtermelődés is csökkenni kezd.

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy az anyatejes táplálást semmi nem pótolhatja, csupán részlegesen, hiszen a természet tökéletesre alkotta, pontosan ellátja funkcióját. Az anyatejes táplálással biztosítjuk leginkább a baba fejlődését és egészségét.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: