Levegőztetés

Igen eltérőek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a baba számára mennyi az ideális levegőzés, milyen körülményeknél kell óvatosan eljárni. A baba igényei általában megmutatkoznak, bármilyen furcsa, az erre való igény is egyénenként változó lehet. Nagyon fontos, hogy ne a saját időbeosztásunkhoz, vagy kényelmünkhöz igazítsuk, hanem a baba levegőzési igényeit elégítsük ki.

Időjárás

Késő tavasszal, nyáron és kora ősz idején nincs felső határa a levegőztetésnek. Az egyetlen dolog, amire nagyon kell ügyelni, az a napsütés. Mindig gondoskodjunk arról, hogy a baba árnyékban, félárnyékban legyen. A baba tarkóján tudjuk ellenőrizni folyamatosan, hogy nincs-e melege, ha a tarkója be van fülledve, akkor túl van öltöztetve.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A hideg időjárással kapcsolatban érdekes, hogy nem feltétlenül az alacsony hőmérséklet a meghatározó. Még mínusz nyolc-tíz fokban is nyugodtan levegőztethetjük a babát, természetesen megfelelően felöltöztetve. Skandináv országokban egészen természetes, hogy a legnagyobb hidegekben is több órát van levegőn a baba már három-négy hetes kortól kezdve. Naponta legalább egy alvási ciklusa a szabadban van biztosítva számára. Ez nagyon jót tesz a baba egészségének, tehát ebből is látszik, hogy a hideg nem árt a babának.

Vannak dolgok, amire érdemes figyelni. Magyarországon a nagyobb városokra jellemző nulla fok körül a szmog és a köd. Ez nem kedvező a baba számára, ilyenkor fogjuk rövidre a sétát és a levegőzést. Minél szárazabb az idő, hőmérséklettől függetlenül, annál több időt tölthet a csecsemő a szabadban, nedves, nyirkos időben kicsit csökkentsük ezt az időintervallumot.

Ingerek

A levegőztetés nem csupán az egészség, a jó levegő szempontjából fontos a babának, hanem a séta közben kapott ingerek is pozitívan befolyásolják kedélyét. Az érdekes látnivalók, színek, mozgások, melyeknek látványát nem tudja megtapasztalni a lakáson belül, érdeklik őt, hiszen minél jobban szeretné megismerni környezetét.

A jó levegő és az izgalmak együtthatója az eredmény, miszerint a sokat sétáltatott baba sokkal nyugodtabb, jobb alvó, jó az étvágya, ebből adódóan a gyarapodása és kiegyensúlyozottabb.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: