D-vitamin

Az anyatejjel táplált csecsemőknek megvan az az előnyük, hogy minden tápanyagot, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is, megkapnak a tej által. Ez alól egyedül a D-vitamin kivétel, melyet minden esetben pótolni kell.

A D-vitamin hiány veszélye

D-vitamin hiány esetén angolkór alakulhat ki, mert a D-vitamin speciális összefüggésben van a kalciummal és foszforral, melynek alacsony jelenléte a csontozat elpuhulását és hajlékonyságát idézi elő, legjellemzőbb a lábszárcsontok elhajlása. Az angolkór okán szívelégtelenség és légzési rendellenesség is felléphet. Ezért nagyon fontos a D-vitamin pótlása a csecsemőknél.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

A D-vitamin képződése

A D-vitamin ellátottság erős összefüggésben van a napfénnyel. Amikor a bőrt napsugárzás éri, a D-vitamin termelődés fokozódik a szervezetben. Ennek ellenére nem lehet pusztán napoztatással pótolni a hiányosságot, mert a csecsemő napoztatása nem veszélytelen, pedig ez lenne számukra az ideális D-vitamin forrás.

Az ózonréteg elvékonyodása során nagymértékben megnőtt az esély a bőrrák kialakulására, melynek oka a káros UVB sugárzás. Ezen kívül a légszennyezettség is erősen visszafogja a napfény hatására generálódott D-vitamin termelődést. Mindezek tudatában érdemes visszafogni a csecsemő napoztatását, a D-vitamint pedig az előírt Vigantol olaj formájában a baba három éves koráig pótoljuk.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: