Újszülött táplálása

Amikor újszülött gondozásról beszélünk, a téma nagy részét, és a figyelem jelentős hányadát a táplálás teszi ki. Ez természetes, hiszen a táplálkozás minden ember lételeme, az újszülött pedig éppen eléggé kiszolgáltatott helyzetben van ahhoz, hogy folyamatos aggódásra adjon okot, vajon nem éhes-e.

A legősibb, és mai napig legnagyszerűbb lehetőség az anyatejes táplálás. Az anyatejben minden megtalálható, amire az újszülött szervezetének szüksége van. Ezt nagyanyáink is tudták, azután kissé elfeledetté vált, amihez nagy mértékben hozzájárult a pár évtizeddel ezelőtti óriási tápszerdömping. Az utóbbi években szerencsére ismételten felismerték az anyatej fontosságát, és ez az információ áramlásba is bekerült. Ma már minden kismama tisztában van ennek az alapvető igazságával.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Előfordul azonban, hogy gondok akadnak a kismama tejtermelésével, és muszáj más megoldást találni az újszülött táplálására. Ekkor több lehetőség is felvetődik. Régebben feles tejet használtak a kismamák egy kevés liszttel, ami nem feltétlenül nyújtotta az újszülöttnek azt a tápanyagot minőségben, mint amire szüksége volt. Ma már más a helyzet. Tápszerek tekintetében igen nagy a választék, nem kis feladat annak eldöntése, hogy melyik a legjobb minőségű, ami megfelel a babának.

Vannak kismamák, akik igen erősen kardoskodnak a tápszer ellen, hiszen ebben az esetben akármennyire természetes alapanyagokról van szó, mégiscsak mesterségesen előállított táplálék. Az ő számukra két megoldás lehetséges. Vannak anyatej központok, ahová azok a kismamák adják le anyatej többletüket, akiknek a babája nem képes felhasználni azt a mennyiséget, ami termelődik. Nem túl könnyű az ilyen anyatejhez hozzájutni, mert mindig kevesebb a felesleges anyatej, mint amire szükség van.

Létezik egy speciális árpalé recept, mely már nem újkeletű, a régi rómaiak is használták ezt a keveréket. Tápértéke, fehérjetartalma igen magas, továbbá összetételben és íz tekintetében is elképesztően hasonló az anyatejhez. Nem kis energiába kerül az otthoni előállítása, de roppant egészséges az újszülött táplálására.

Az alábbi cikkekben ezek a módszerek vannak bővebben kifejtve, további olyan cikkek kíséretében, melyek kapcsolódnak az újszülött táplálásához. Ezzel kívánjuk biztosítani az összes információt, mely által minden kismama képes kiválasztani a neki legjobb megoldást.

Jó egészséget a babának!

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: