Védőoltások

Magyarországon vannak kötelező védőoltások, melynek célja, hogy a gyermekek szervezetét felkészítse és ellenállóvá tegye egyes betegségek ellen. Főként azok a betegségek élveznek előnyt a védőoltások tekintetében, melyek fertőződés folyamán akár maradandó szervezeti károsodást okozhatnak. Gyermekek szempontjából ez egy jó lehetőség arra, hogy egyes durva lefolyású és maradandó utóhatásokkal járó betegségektől óvva legyenek. Néhány védőoltás kötelező, mely által bizonyos betegségek teljesen ki vannak szorítva hazánkból, mint például a gyermekkori gümőkór, ezen túl vannak ajánlott oltások.

A legfontosabb védőoltás a BCG, melyet Magyarországon minden újszülött kötelezően megkap. Az oldás teljes neve Bacillus Calmette-Guerin, magyarul gümőkór elleni védőoltásként is ismert.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az újszülött pár napos korában, még a kórházban megkapja a mesterséges védettséget létrehozó oltást, bal vállába a bőr alá. Néhány hét múlva az oltás helye kipirosodik, beduzzad, esetleg váladékozni kezd, de nem fájdalmas.

A K-vitamin injekció a baba kórosan alacsony K-vitamin háztartását hivatott pótolni. A K-vitamin szorosan hozzátartozik a véralvadás és a vérrögök képzésének a folyamatához. Az újszülötteknek alapvetően alacsony a K-vitamin tartalékuk a szervezetükben, ez néha vérzékenységhez is vezethet, ennek megelőzésére alkalmazzák a K-vitamin injekciót.

A Di-aPer-Te+IPV+HIB
oltást legelőször két hónapos korban kapja a csecsemő. Öt súlyos betegség ellen nyújt védelme, diftéria, pertusszisz, tetanusz, járványos gyermekbénulás, gennyes agyhártyagyulladás. Ezek a betegségek igen súlyos maradandó károsodásokat képesek okozni, éppen ezért tették kötelezővé a védőoltást, mely felvértezi a gyermeket a fertőzésekkel szemben.

Napjainkban megosztott véleménnyel vannak a kismamák a védőoltásokkal kapcsolatban. Vannak akik azt vallják, immunrendszerünket gyengítjük azzal, hogy védőoltásokkal helyettesítjük alapvető funkcióit, továbbá a védőoltások anyagai károsak a gyermekek szervezetére nézve. Ebben nyilván van némi igazság, hiszen valóban egy mesterségesen előállított védekezési módszerről van szó. Ellenben gondoljuk azt végig, hogy milyen hatásúak azok a betegségek, melyek ellen védelmeznek. Nagy felelősség gyermekünk egészségét, épségét kockáztatni. Rengeteg védőoltás létezik, melyek ajánlottak, az veszi igénybe, aki úgy látja jónak, ellenben a kötelező védőoltások felelőssége már nem pusztán a szülőé, társadalmi felelősségről van szó, az esetleges következmények megelőzéséről.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: