Szoptatási nehézségek

A szoptatás a csecsemő táplálásának legtermészetesebb módja. Jó hatással van a kismamára és a babára egyaránt. Néha azonban előfordul, hogy nehézségek támadnak az alkalmazással. Legtöbbször apróság mely könnyen kezelhető, néha több ok is fellép a sikeresség ellen. Az alábbiakban a leggyakoribb eseteket vesszük sorra annak érdekében, hogy a szoptatás előtt álló kismama képes legyen tájékozódni, majd eszerint megoldani esetleges problémáit.

Túl érzékeny mellbimbó

A szoptatás folyamata egy szokatlan és erős fizikai igénybevételt jelent a kismama számára. Szoptatáskor a mellbimbó folyamatos súrlódásnak van kitéve a baba nyelve által és ez kellemetlen lehet. Amikor a baba jól van mellre téve, akkor nagyon ritka a kisebesedés. Amennyiben mégis előfordul, a legjobb gyógyír rá az anyatej. Szoptatás után ne mossuk le a mellet, továbbá amikor csak lehet hagyjuk szabadon, így gyorsan regenerálódik.

A szoptatás előtt kizárólag langyos, tiszta vízzel tisztítsuk meg a mellet, véletlenül se fertőtlenítsük és szappant se használjunk.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A bimbóvédő használata nem javasolt. Megelőzés céljából sem a kismamának, sem a babának nem válik hasznára. A kismama melle nem tud hozzászokni az igénybevételhez, ha azt bimbóvédővel óvja, továbbá a baba rossz szopási technikát sajátíthat el. Amikor a kisebesedés már megtörtént, a bimbóvédő csak lassítja a gyógyulást.

Mindenféle kenőcs használatát mellőzzük, a gyógyulást semmi nem segíti jobban, mint ha szoptatás után lemosás nélkül, úgy hagyjuk a mellet, mert a baba nyála és az anyatej regenerálja azt leginkább.

Amikor a gyógyulás elhúzódik, vagy teljesen stagnál, akkor érdemes szaktanácsadóhoz fordulni, aki segít kideríteni a valódi okot, ez nem lehet akadálya a baba anyatejes táplálásának.

Kevés tejmennyiség

Ez a nehézség sokkal gyakrabban csupán a kismama alapvető félelme, mivel a kezdeti időszak után beáll a megfelelő mennyiségű tejelválasztás és már sokkal kevésbé duzzadt a mell, mint eleinte. Ez nem jelenti azt, hogy kevés a tej, éppen megfelelő állapot áll be ilyenkor. Amikor a baba gyarapodása és fejlődése megfelelő, akkor nincs mitől tartani.

Előfordul azonban, hogy valóban kevés a tej a baba számára, és ez a súlygyarapodásán, valamint a baba állapotán is szemmel látható. Ez több okból is előállhat, néhány esetben visszafordítható a folyamat.

Amikor a baba túl ritkán van mellre téve, ha órára etetjük, ha teáztatjuk, vagy nyugtató cumihoz szoktatjuk, akkor valóban elapadhat a tejnek egy része. Ez orvosolható, ha minél gyakrabban szoptatjuk a babát, elfelejtjük az időrendi etetést és a teáztatást, valamint próbáljuk leszoktatni a babát a nyugtató cumiról. Ilyen esetekben a próbálkozás általában sikerrel jár, és ismét nagyobb mennyiségű tejtermelés indul be.

Gyakori az az eset, amikor túl gyorsan váltunk mellet szoptatás közben. Ilyenkor van ugyan elég tej, de a baba mégsem gyarapszik megfelelően, hiszen a tej első része hígabb, míg a vége sűrűbb, így ha túl gyorsan áttesszük a másik mellre, nem jut hozzá elegendő tápanyaghoz.

Amikor a baba indokolatlanul, túl korai pótlást kap, az kedvezőtlenül hat a tejtermelődésre, hiszen a tej mennyisége mindig követi a baba igényeit. Pótlás esetén a babának csökken az igénye, így a tejtermelődés követi azt. A pótlást fokozatosan csökkentve visszaállíthatjuk az ideális mennyiséget.

Gyógyszerszedés és dohányzás akadályozhatja a tejelválasztást. Ezzel nincs mit tenni, amennyiben lehetséges, abba kell hagyni.

Amennyiben sikerül megtalálni a tejmennyiség csökkenésének az okát, és azt sikerül orvosolni, akkor megoldottuk a problémát. Az okok feltárásában nagy segítséget jelenthet a védőnő vagy a szakorvos.

Abban az esetben, ha nem sikerül rábukkanni a valódi okra, vagy megoldhatatlannak tűnik, a babának pótlásra van szüksége, melyet érdemes kisebb adagokban tenni, ne válasszuk el drasztikusan a babát, amíg valamennyi tej termelődik.

Kezdődő mellgyulladás

A kezdődő mellgyulladást nem szabad összetéveszteni a tejbelövellés kellemetlenségeivel. A tejbelövelléskor is feszül a mell, fájdalmakkal járhat, valamint hőemelkedés és láz is előfordulhat, mindez mégis természetes folyamat, nem utal mellgyulladásra.

Amikor a tejbelövelléskor szoros melltartót visel a kismama, esetleg olyan ruhadarabot, mely nyomhatja a melleket, akkor előfordul, hogy a tejcsatornák elzáródnak, ahol pangani kezd a tej, ezután csomók alakulhatnak ki, amik fájdalommal járnak. A meleg borogatás segíthet ilyenkor.

A szopási testhelyzet is előidézheti a mellgyulladást, hiszen minden mellformánál más helyzet az ideális. Próbáljuk változtatni a testhelyzeteket, az eredmény megmutatja, hogy melyik az ideális.

A túltelítődés is gyulladáshoz vezethet. Ezt könnyedén el lehet kerülni a baba gyakori mellre tételével. Amennyiben a baba átalussza az éjszakát, és így nincs lehetőségünk megszoptatni, akkor le kell fejni annyit, hogy megszüntessük a mellfeszülést. A túltelítődés nem csak a gyulladás veszélye miatt nem ajánlatos, de a tejtermelődést is visszafogja.

Befelé forduló mellbimbó

Ilyen eset egyáltalán nem akadálya a szoptatásnak, csupán annyit jelent, hogy több odafigyelésre van szükség, valamint a kisebesedés veszélye nagyobb. Ennek ellenére nem javasolt bimbóvédőt alkalmazni, mert az rosszabb helyzetet okozhat, pontosan a befelé forduló bimbók miatt.

Szoptatás előtt megtehetjük, hogy mellszívó segítségével kifelé fordítjuk a mellbimbót, mely a szoptatás alatt már a baba szívó hatására úgy fog maradni. Később a baba is megtanulja saját maga úgy kiszívni, hogy alkalmas legyen a szoptatásra.
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: