Tornáztatás

A csecsemők mozgásra való igénye, valamint a mozgásának fejlődése egyénenként változó. Meghatározott üteme tág határok között mozog teljesen egészséges babák között is.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A hasfájós csecsemők esetében javasolni szokták a tornáztatást, melyet nagyon óvatosan kell végezni. Ez a térd óvatos felhúzását jelenti a baba hasa felé, majd körívben kifelé visszahúzva egyenes állásba. Ez a gyakorlat segít a babának megszabadulni a bélgázoktól, segít oldani a hasfal feszültségét. Óvatosan kell végezni és a gyakorlatot mindössze kétszer háromszor kell megismételni egymás után, ez általában elegendő a bélrendszere átmozgatásához.

Izomtónus szempontjából semmilyen tornáztatásra nincs szüksége az újszülöttnek. Azoknak a csecsemőknek az esetében, ahol kóros fejlődésről van szó, és ezért szükség van a tornáztatásra, ott kizárólag szakorvosi ellenőrzés mellett történhet, hiszen ez speciális szaktudást igényel.

A fejlődő csecsemőt nem szabad tornáztatással vagy gyakorlatozással rávenni a következő lépésére. Itt főként azokról az esetekről van szó, amikor a szülők „tanítják” ülni, állni, járni a csecsemőt. Ez természetellenes és borzasztó károkat okozhat a baba csontozatában, izomzatában, a porcokban és az ízületekben. A baba szervezete pontosan akkor teszi meg ezeket, akkor tanulja meg, amikor minden körülmény tökéletes, amikor kifejlődött és készen áll a soron következő feladatra. Ezeknek az erőltetése akár maradandó károsodáshoz is vezethet. Ne próbálkozzunk vele.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: