Látogatás szüneteltetése

A legtöbb családban az a szokás, hogy az újszülött érkezése után, a családtagok szinte megrohamozzák az újszülöttes házat. Mindenki kíváncsi és azonnal látni szeretné az új jövevényt. Ez természetes, hisz nincs felemelőbb dolog, mint látni egy új élet létrejöttét.

A családi rohamoknak roppant nagy hátrányai vannak. Először is, borzasztóan kifárasztja a kismamát, akinek különösen sok pihenésre és nyugalomra van szüksége az első napokban, hogy a tejelválasztás minél hamarabb meginduljon.

A baba roppant nagy krízisként éli meg a születését. Fizikailag is hatalmas fájdalmakat kell átélnie, és az anyjától való elszakadás iszonyatos lelki törést és veszteséget okoz számára. Ezért roppant nyugodt környezetre van szüksége ahhoz, hogy ezt képes legyen maradéktalanul kiheverni.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A nagy mennyiségű látogatás zajjal és folyamatos történéssel jár a baba számára. Egyrészt az alvására, pihenésére ez igen negatívan hat, hiszen nem aludhat akkor, amikor ő akar, a pihenése a látogatók kényének-kedvének van kitéve.

Amikor látogatók érkeznek, majdnem mindenki, főként a nők, egészen biztosan kézbe veszik a csecsemőt. A babának még nem hagytunk időt arra, hogy megnyugodjon a születés okozta zaklatottságból, máris ismét idegenek fogják közre, emelgetik, beszélnek hozzá. Nagyon könnyen visszacsúszhat abba a rémült állapotba, amikor megszületése után idegenek vették körül és elszakadt az anyjától.

Minél több látogatót fogadunk az első hetekben, és minél gyakrabban, annál jobban akadályozzuk az újszülött regenerálódását. Mentális egészségére a későbbiekben is kihathat ennek az időszaknak a nyugalma, vagy zaklatottsága.

Nem könnyű feladat a látogatókat megakadályozni, hiszen mindig is szokás volt az újszülött látogatás. Sok esetben a rokonok és barátok nem értik az okát, még akkor sem, ha részletes magyarázkodásba fogunk, és nagyon gyakori, hogy sértődés a vége. Nagyon ügyesnek és diplomatikusnak kell lennünk ezzel kapcsolatban, érdemes már a szülés előtt erre felkészíteni a legközelebbi hozzátartozókat. Nehéz az embereket rávenni arra, hogy más nézőpontból nézzék meg a helyzetet, sokan nem is képesek rá. Sokszor igen nagy leleményességet kíván, hogy megoldjuk a baba első heteinek a nyugalmát.

Ez a mi dolgunk, hogy biztosítsuk számára a teljes nyugalmat, akár sértődések árán is. Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb, és eszerint dönteni. Talán mégis a baba nyugalma és fejlődése a legfontosabb, ráadásul a sértődések után előbb utóbb a kibékülés is elkezdődik. Ha már a terhesség nyolcadik hónapja körül belevágunk ebbe a feladatban, bizonyosan sikerül, de ehhez szilárd elhatározás és kitartás szükséges. Fontosabb ez, mint gondolnánk, és aki ennek az ellenkezőjét gondolja, az nem változtat a tényen, hogy az ő gyermeke is nyugalomra vágyik.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: