Változások az étkezésben

A szülés után a kismamák többsége nem kívánja a szilárd ételt, leginkább forró levesre vagy főzelékre vágyik. Ez nem törvényszerű, csupán gyakori és az okok több részből tevődnek össze.

Folyadékpótlás

A szülés után a kismama szervezete elkezdi a tejtermelés folyamatát. Igaz, hogy még csupán előtej termelődik, de a tejelválasztás előkészületei megindulnak. A tejtermelő hormonok felszaporodnak a kismama szervezetében és elkezdik kifejteni hatásukat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ez a folyamat nagyon sok folyadékot igényel, melyet be kell vinni a szervezetbe, és mivel a szilárd táplálék sokkal kevesebb vizet tartalmaz, mint a levesfélék és a főzelékek, ezért a kismama ezeket sokkal inkább kívánja.

A szülés során az izmoknak is regenerálódásra van szükségük, ami további folyadékpótlást igényel. Ez is okozhatja a folyósabb ételek iránti vágyódást.

Belső szervek rendeződése

A terhesség alatt egyes belső szerveket egészen speciális helyzetbe hoz az egyre nagyobb helyet igényelő méh, benne a növekvő magzattal. A szülés után a szervek elkezdenek regenerálódni, eredeti helyükre visszarendeződni. Ez a folyamat akár hónapokat is igénybe vehet, de az első napokban a legintenzívebb. Ez az egyik oka annak, hogy az emésztési folyamatok is inkább a könnyebben emészthető, kevésbé szilárd tápanyagot részesítik előnyben, ennek folytán a kismama ezeket a táplálékokat kívánja inkább.

Tejelválasztás

A tejelválasztás nagy energia felhasználással jár, mely igényeket ki kell elégíteni a táplálkozás során. Ezt fehérjében gazdag táplálékkal tudjuk biztosítani.

Ezen kívül a folyadék fogyasztás mértéke is jelentősen megnövekszik, mely a szoptatás során fellépő folyadékveszteség eredménye.

Változtatások

A változtatásokat igény szerint alakítsuk. Nem érdemes a kismamának túlenni magát, továbbá erővel diktálni magába a rengeteg folyadékot. A szervezet pontosan azt jelzi, amire igénye van, tehát az éhség érzetet és a szomjúság érzetet vegyük biztos pontnak, mert az mindig akkor jelentkezik, amikor pótlásra van szükség.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: