Azonnali mellre tevés

Napjainkban már a legtöbb szülészeti intézményben az a gyakorlat, hogy még a szülőszobán, a lehető leghamarabb a baba mellre kerüljön. Ennek nagyon sok oka van. Elsődleges oka a táplálkozással kapcsolatos. Bebizonyított tény, hogy azoknak a kismamáknak, akiknek szülés után azonnal mellre lett téve a babájuk, azoknál hamarabb megindult a tejbelövellés. Ez már önmagában is elegendő ok lehetne a baba azonnali mellre tevésére. Vannak azonban ezzel egyenértékű okok, melyek pótolhatatlan hiányosságokat okoznak, ha nem történik meg a mellre tevés a lehető legrövidebb időn belül.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az előtejben olyan immunanyagok vannak, melyre az újszülött emésztőrendszerének azonnal szüksége van, hogy képes legyen távol tartani magától a kórokozókat. Amennyiben az első mellre tevést megelőzi egy teáztatás vagy tápszerezés, jelentősen romlik a baba bélrendszerének védekezőképessége.

Az sem utolsó szempont, legalább olyan lényeges, mint az előző tények, hogy az újszülött baba igényli az anya újbóli közelségét. Az elszakadás igen hirtelen történik a baba számára, óriási veszteség éri őt ezzel. A környezet megváltozik, kényelmetlenebbé válik, szüksége van egy biztos pontra, ami az eddig eltelt hónapok során az egyetlen volt számára, az édesanyja közelsége. Sajnos vannak, akik nem fordítanak erre túl nagy figyelmet, mivel úgy gondolják, a baba ekkor még nem érzékel és nem is érez semmit. Gondoljuk csak végig, az érzelmek nem egy kifejlődésre váró testrészek, melyek pár éves korban már vannak, újszülötteknek még nincsenek. Aki így gondolja, annak inkább egy kiskutyát javasolnék gyerek helyett. Az újszülöttnek arra van szüksége, hogy amennyire csak lehet, tompítsuk zaklatottságát, mely nem kis mértékű a születés utáni percekben. Az azonnali mellre tevés a lehető legjobb eszköz erre.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: