Hasfájás

Leggyakoribb csecsemőkori panasz a hasfájás, melynek pontos okát a mai napig nem határozta meg az orvostudomány teljes bizonyossággal. Feltevések vannak, melyek akár igazak is lehetnek, de az bizonyos, hogy nem fejlődési rendellenességről van szó, hiszen minimálisan minden ötödik babát kínozza a hasfájás.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Amikor végiggondoljuk azt az alapvető tényt, hogy az újszülöttnek hány szerve van születéskor, mely nincs teljes mértékben kifejlődve, akkor azt is tudjuk, hogy az egyik elsődleges az emésztőrendszere. Ezért olyan fontos olyan nagy gondot fordítani a táplálásra, hiszen a baba szinte kizárólag az anyatejet képes megemészteni. Ennek fényében egyáltalán nem furcsa, hogy ennyi hasfájós baba van, inkább az a furcsa, hogy vannak babák, akiknek nem fáj a hasa.

Tünetek

Amikor látszólag semmi oka nincs a babának a sírásra, mégis sír és nem lehet megvígasztalni. Szemmel láthatólag feszült az izomzata, az egész testét görcsbe rántja a fájdalom, és a lábait folyamatosan felhúzza. Ezek a tünetek egészen biztosan hasfájásra utalnak.

Amennyiben a fenti tünetek mellett a baba megfelelő mértékben fejlődik és gyarapodik, akkor teljesen biztosan nincs szervi elváltozás, ez a csecsemőkori hasfájás.

Gyógymódok

A hasfájás akár hetekig is tarthat, megszüntetésére nincs mód, azonban az aktuális fájdalmat képesek vagyunk enyhíteni, és ezzel elviselhetővé tenni a baba számára.
  • Nagyanyáinkról ránk maradt működőképes trükk a vasalással felmelegített pelenka szárazborogatás. A felmelegített száraz pelenkát a baba hasára helyezzük, melynek révén elernyednek a hasfal izomzata és a belek is. Enyhítő hatását azonnal láthatjuk a babán.
  • A baba óvatos tornáztatása is segíthet. A térdeit óvatosan toljuk felfelé a hasa irányába, majd kifelé körzéssel zárjuk össze ismét kinyújtott állapotban. Ezt a tornát a baba ösztönösen alkalmazza saját magán, ezért húzza fel lábacskáit amikor fáj a hasa. A tornát roppant óvatosan végezzük, általában két-három lábkörzés segíteni szokott. Átmozgatja a hasizmokat, oldja a hasfal keménységét.
  • Olajos masszázs a baba hasán, kizárólag a baba bőréhez alkalmas olajjal. Körkörös mozdulatokkal, óvatosan masszírozzuk át a baba hasát, ezzel átmozgatjuk kissé a beleket, mely enyhülést hozhat számára.
  • Amikor minden próbálkozásunk csődöt mondott, masszíroztuk, tornáztattuk, borogattuk, és még mindig fáj a hasa, akkor forduljunk a gyógyteákhoz. Készítsünk ánizs-édeskömény főzetet, majd langyosra hűtve, édesítés nélkül adjuk a babának. Kizárólag csak akkor alkalmazzuk kis mennyiségben, ha semmi más nem használt, mert a plusz folyadékbevitel befolyásolja a baba étvágyát, táplálkozását, ezáltal a fejlődését, gyarapodását.

Gyógyszerek

Léteznek hasfájásra kifejlesztett recept nélkül kapható, továbbá orvos által felírt gyógyszerek, melyek a csecsemőkori hasfájásra valók. Ezek nem javasoltak senkinek. Egyrészt, a hasfájás okát még nem tárták fel, ennek ellenére gyógyszer fejlesztettek ki rá, továbbá mivel pontosan arról van szó, hogy a baba emésztése nem alakult ki, éppen a gyógyszerekre van legkevésbé szüksége, ráadásul ezek a készítmények görcsoldót és nyugtatót tartalmaznak. Melyikünk nyugtatózná szívesen a pár hetes babáját? Még akkor sem, ha hasfájás kínozza, akkor már inkább a gyógytea módosítsa a táplálkozását. Mindent egybevéve, a gyógyszeres kezelés a lehető legrosszabb megoldás abban az esetben, ha a szakorvos nem állapított meg semmilyen szervi rendellenességet.
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: