Árpalé

Az árpalé azok számára ajánlott, akik valamilyen oknál fogva nem tudják anyatejjel táplálni babájukat, viszont nem szeretnének tápszerhez folyamodni. Ez nem egy újkeletű találmány, már az ókori rómaiak is tisztában voltak az árpalé hatékonyságával. Két dologra használták. Előfordult, hogy azokat a csecsemőket táplálták vele, akik valamilyen okból kifolyólag nem jutottak anyatejhez. Ennél sokkal gyakoribb felhasználási módja volt a katonák és a gladiátorok küzdelem előtti táplálásának. A rómaiak tudták, hogy elképesztő energiát ad az árpalé, mely hosszú időn keresztül kitart. Ezt a tulajdonságát a lassú, folyamatos felszívódásának köszönheti. A módszer hosszú évezredekre eltűnt a köztudatból, napjainkban azonban ismét elkezdte hódító hadjáratát. Az eredmények elképesztőek. Az árpalén táplált gyermekek immunrendszere kiemelkedően ellenálló. Az anyatej után ez a legalkalmasabb táplálék egy baba részére.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Mit tartalmaz?

Nagy mennyiségű B1, B2, B6 és E vitamint tartalmaz, emellett vasat cinket kalciumot kiemelkedő mennyiségben. Magas ásványi anyag tartlmának köszönhetően nagyon jó hatása van az idegrendszerre, a bélrendszerre, mely kiemelkedő fontossággal bír a babák számára, továbbá a tüdőre és a kötőszövetekre.

Összetételében, továbbá íz tekintetében is meglepő hasonlatossággal bír az anyatejjel.

Elkészítése

Az árpalé elkészítése nem kis feladat, sok időt és törődést igényel, de mindez megéri a baba egészségéért és elégedettségéért cserébe.

Hántolt árpából készítjük az árpalét, ha van rá lehetőségünk, akkor bio boltban szerezzünk be kimért árpát, ha nincs rá mód, akkor az előre csomagolt változat is megteszi.

Szerezzünk be négyzet alakú gézlapot, majd kössük bele batyu formájában a 13 dkg árpát. Tegyünk fel egy fazékban három liter vizet forrni, a gézbe csomagolt árpát lógassuk bele oly módon, hogy a fazék fogantyújára rögzítsük oda kötözéssel. A gézbe csomagolt árpa a víz alatt legyen, de ne érintse a fazék alját, mert akkor leég. Egy fedővel fedjük le, majd miután felforrt vegyük a lángot a lehető legkisebb fokozatra és hagyjuk befedve. Kislángon főzzük hat és fél órán keresztül. Nem kell nézegetni, emelgetni a fedőt, hat és fél óra lassú főzés után közel egy liter árpalé lesz a fazékban. Miután megfőtt, emeljük ki belőle az árpát, majd dobjuk ki, minden tápanyag kifőtt belőle, a végeredmény az árpalé, mely egy rózsaszínes-barnás folyadék.

Az árpaléből keveréket kell készíteni forralt tejjel 2:1 arányban. Csak annyit készítsünk el, amennyi egy evésre szükséges a babának, tejjel összekeverve nem tartható el egy-két óránál tovább. Amennyiben a baba 150 ml-t fogyaszt el, azt 100 ml árpaléből és 50 ml forralt tejből készítsük. Lehetséges, hogy a baba számára, amennyiben eddig anyatejet fogyasztott, nem elég édes, akkor egy mokkáskanál mézet vagy kukoricaszirupot oldjunk fel a keverékben.

Eredményessége

Az árpalén nevelkedett babák kiemelkedő egészségnek örvendenek és roppant energikusak, bár az orvosokat és a védőnőket megosztja az alkalmazhatósága. Ne feledjük, hogy az eredmény a lényeg, az egészséges gyermek.

Az árpalével történő táplálás semmilyen kiegészítő tápanyagot nem kíván. Minden tápanyag megtalálható benne, ami a baba számára szükséges. Kiegészítő teáztatás sem ajánlott, hiszen a tápértéke mellett pontosan a megfelelő folyadékmennyiséget tartalmazza. Amennyi táplálékra a babának szüksége van, azzal a mennyiséggel a folyadék pótlása is megoldottá válik.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: