Fürdetés

A fürdetés menetét végignézve láthatjuk biztosan, hogy ehhez az egy feladathoz hány féle kozmetikum szükséges. Ez már önmagában veszélyforrást jelent a baba bőrének épségével kapcsolatban, ezért nem árt alaposan tájékozódni. A baba bőre még nincs teljesen kifejlődve, erre évek szükségeltetnek a számára. Éppen ezért sokkal vékonyabb, az áteresztő képessége sokkal nagyobb. Nagyon kell figyelni arra, hogy mi szívódik fel a bőrén keresztül.

A fürdés menete

Kád tisztítása

Először kitisztítjuk a kádat, amelyben fürdetni kívánjuk a csecsemőt. Nem szükséges semmilyen fertőtlenítőszert alkalmazni, bár sokan ezt állítják. A baba immunrendszere ugyan még fejletlen, de nem a nullán áll a védekező képessége. Éppen elég, ha valamilyen enyhe tisztítószert alkalmazunk, nagyon lényeges, hogy alaposan, nagyon bő vízzel öblítsük le a kád felületét, hogy ne kerüljön a fürdővízbe a tisztítószerből.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

A fürdővíz minősége

Napjainkban a csapvíz klórtartalma igen magas, mely allergén hatásokat válthat ki, továbbá később ekcéma kialakulásához is vezethet. Ezért érdemes beszerezni egy klórmentesítő víztisztítót, mely általában csapra szerelhető, és az ily módon megtisztított vízben fürdetni a csecsemőt.

Fürdés előtti olajozás

A legtöbb csecsemő bőre száraz, melynek kezelésére az olajozás jó módszer. Fürdés előtt egy vattapamacsot olajozzunk be, töröljük át vele a baba bőrét, különös figyelmet szentelve a hajlatokra. Hatékony kezelési módja lehet a nyakon kialakult redők közötti kisebesedésnek is ez a módszer.

Amikor olajat választunk, arra ügyeljünk, hogy ne a reklámok alapján döntsük el, hogy mire van szükségünk. Próbáljunk meg olyan termékhez hozzájutni, melynek pH értéke megfelelő a baba számára, továbbá a lehető legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazza. Olyan helyen nézzünk körül, ahol kifejezetten természetes kozmetikumokat árulnak. Az is nagyon fontos, hogy illatmentes legyen, mivel a baba nagyon érzékeny az illatokra, ahhoz viszont még túl kicsi, hogy közölje velünk, melyik illatot tetszik neki és melyiktől fordul fel a gyomra. Valamint az illatanyagok hozzáadása többnyire természetazonos aromák felhasználásával történik, mely még egy felnőtt számára sincs túl jó hatással, a babának pedig esetlegesen nagy károkat okozhat.

Fürdetés

A víz optimális hőmérséklete 37 celsius fok körüli, de ez is egyénenként változó, hogy melyik baba milyen hőmérsékletet részesít előnyben. A reakcióiból világos lesz számunkra, ha nem elégedett a víz hőmérsékletével.

A fürdetést egy puha frotír mosdókesztyűvel végezzük. Fürdető szerként hanyagoljuk a tusfürdőket és a szappanokat egyaránt. Olyan babafürdetőt válasszunk, mely lehetőleg illatmentes, hippoallergén, továbbá természetes alapanyagokból készült, és kifejezetten babák számára is ajánlják. A haj megmosását is ezzel a kozmetikummal végezzük, véletlenül se alkalmazzunk sampont.

Szárítkozás

A vízből kiemelve a babát puha frotír törölközőre, vagy pelenkaanyagból készült törölközőre fektessük, majd azonnal burkoljuk be, ne érezze kellemetlennek a lehűlést.

Nagyon gyengéden töröljük a bőrét, ne dörzsöljük erősen. Fordítsunk különös figyelmet a hajlatok szárazra törlésével.

A fülkagyló tisztításához használjunk fültisztító tampont. Olyan terméket válasszunk, mely puha és steril, kifejezetten csecsemők számára készült. A hallójáratokba ne nyúljunk bele, csupán a fülkagylóból töröljük ki a vizet.

Régebben általános volt a hintőpor használata. Ma már nem minden esetben javasolják, hiszen rengeteg féle testápoló is rendelkezésre áll. A testápoló kiválasztása nagy odafigyelést igényel, hiszen ez az anyag a gyermek bőrébe szívódik, nem mindegy, hogy mit tartalmaz. Kizárólag semleges pH értékű testápolót használjunk, mely csecsemők számára van kifejlesztve. Legjobb, ha illatmentes és kevés szintetikus anyagot tartalmaz. Nyilvánvaló, hogy egy átlag kismama számára nem teljesíthető feladat, hogy a kozmetikumok hátulján lévő tájékoztató alapján ki tudja választani a megfelelőt. Ezért javasolt felkeresni egy olyan üzletet, ahol természetes alapanyagokból készült áruk vannak többségben, hiszen az ilyen helyen dolgozó emberek sokkal tájékozottabbak, tőlük megfelelő segítséget kaphatunk.

Fürdetés rendszeressége

Ezzel kapcsolatban igen megoszlanak a vélemények. Sokak szerint a naponta történő fürdetés megfosztja az újszülött bőrét természetes védőrétegétől és hajlamosít a későbbi allergiás tünetekre, valamint az ekcémára. Mások szerint éppen az ellenkezője igaz, az elhalt hámsejtek a baba bőrén kellemetlen érzetet okozhatnak, és ezek eltávolításához nem elegendő a nedves szivacsos mosdatás.

Mivel mindkét álláspont vélemény alapú, nem minősül bizonyított ténynek, ezért az a legjobb megoldás, ha a kismama és a baba a saját igényeikhez igazodnak. Amikor azt látja, hogy a baba élvezi a fürdés eseményét, akkor ne fossza meg őt ettől csak azért, mert mások szerint ártalmas. Fürdesse meg minden nap, lehetőleg tisztított vízben. Ha a baba nem szeret fürdeni, viszolyog az egész folyamattól, akkor ne erőltesse azt napi rendszerességgel. A baba érzi, hogy mi a jó számára, próbáljunk meg egymás igényeihez igazodni, így tud kialakulni az optimális állapot.

Mire ügyeljünk

Amikor kozmetikumot keresgélünk a baba számára a fürdetéshez, két esetet borzasztó fenntartással fogadjunk. Léteznek olyan hálózatépítő kozmetikum forgalmazó cégek, ahol az egyének dolga a termékek eladása. Sokszor a lelkesedésük túllépi a termékek valódi értékeit, úgyhogy ne higgyük el első szóra, ha valaki azt bizonygatja, hogy vegyszermente, pH semleges, jó a babának, stb. Győződjünk meg róla egy kívülálló véleménye, vagy utánajárás alapján, hogy valóban megfelelő lesz-e az a termék, mert sokszor a lelkes eladó hevessége minket is elragadhat és ezáltal választunk.

A másik eset az interneten található cikkekre vonatkozik. Előfordul, hogy alapos bizonygatást és hosszas logikus okfejtést találunk egy-egy termék tökéletességéről, miközben a cikk célja csupán a forgalom növelése azzal a termékkel kapcsolatban. Mindenképpen nézzünk utána, hogy a cikk független véleményt közvetít, vagy csupán a marketing részét képezi. Így rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és a babát egyaránt.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: