A baba első órái

A baba megszületésének pillanatát egy kismama sem felejti el. A fájdalom, a kimerültség, a megkönnyebbülés, az elérzékenyülés és a hatalmas szeretet érzés keveréke ez a felemelő pillanat.

Vajon eszünkbe jutott már valaha, hogy ezt a pillanatot a baba sem felejti el? Számára is igen erősen meghatározó, hogy mit érez akkor. Igen fájdalmas ingereket él át, hiszen ebben a pillanatban tanult meg lélegezni, melyre rákényszerült, szemét bántja az erős fény, körülötte idegenek beszélnek. Ezek az ingerek erős fizikai fájdalommal járnak számára. Továbbá ott van a hirtelen elszakadás az anyától, a kiszolgáltatottság és a félelem érzése, hiszen teljesen ismeretlen környezetbe került, amit eddig megszokott, az hirtelen megszűnt.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Képzeljünk csak el egy hasonló helyzetet a magunk számára, amikor mindenünk fáj, fázunk, és ki vagyunk lökve egy teljesen idegen környezetbe, ahol nincs egyetlen biztos pont sem, mely megnyugvással tölthetne el bennünket.

A kismama feladata, hogy saját magát és környezetét felkészítse arra, hogy a babának a lehető legkönnyebbé tegye ezt az időszakot. Ez igen nagy odafigyelést és felkészültséget kíván, nem tűri meg a kapkodást.

A legfontosabb, mely már több ízben bizonyítást nyert, hogy az azonnali mellre tevés mennyire szükséges és kívánatos. Nem csupán a kismama és a tejtermelés szempontjából, de ez lehet a baba számára abban a pillanatban az egyetlen fix pont, mely távol tarthatja tőle a pánikot, a rettegést. Az anya közelsége megnyugtatja, melyre igen nagy szüksége van abban a válságos időszakban.

Érdemes gondoskodnunk arról, hogy ne legyen túl erős fény abban a helyiségben, továbbá ne legyen hűvös. A baba mindenképpen fázik valamilyen mértékben, de jó ha lecsökkentjük ezt a minimálisra.

A születés után a gyermekorvos megvizsgálja az újszülöttet, hogy egészségileg teljesen rendben van-e, továbbá súly és hosszmérés történik. Ennek a vizsgálatnak nem szükséges azonnal, az első fél órában történnie. Elegendő, ha azután vizsgálják meg a babát, miután kissé megnyugodott. A kismamának is jólesik a pihenés a szülés után, a babának sem volt könnyebb dolga, neki is kijár egy kis regenerálódás.

Ma már a legtöbb kórházban lehetőség van arra, hogy a mi igényeink szerint történjen az újszülött megtisztítása. Régebben sajnos az volt a bevett szokás, hogy folyóvíz alá tartották a babát, hogy a vértől és magzatmáztól megtisztítsák. Azóta bizonyítást nyert, hogy a magzatmáz olyan anyagokat tartalmaz, mely a bőrbe szívódva ellenállóvá teszi azt, ezért nem célszerű megfosztani ettől az újszülöttet. Éppen elég, ha egy nagyon puha törölközővel felitatjuk bőréről a nedvességet. Az újszülöttnek nincs szüksége fürdetésre, hiszen a bőrén lévő magzatmáz nem szennyeződés. Nagyon befolyásolja bőrének a későbbi regenerálódási képességét, hogy hagyunk-e számára időt a magzatmáz hasznosítására. Érzékelés szempontjából is sokkal jobban fogja értékelni a baba a puha törölközőt.

Amennyiben van rá lehetőségünk, vegyük igénybe a rooming-in szolgáltatást. A babának szüksége van arra, hogy ne legyen elszakítva a mamától. Ez az egyetlen módja, hogy biztonságérzetet nyújtsunk számára, ne fosszuk ettől meg tudatosan. Sokan ellenzik azt, hogy a baba és a kismama a nap 24 órájában együtt legyenek. Az ellentábor arra hivatkozik, hogy a mama nem képes kipihenni magát. Ennek ellenére bizonyított tény, hogy azok a babák, akik folyamatosan az édesanyjuk közelében vannak az első perctől, sokkal jobb alvók, kevésbé hajlamosak az éjszakai felsírásra. Ez logikus, hiszen megkapja azt a biztonságérzetet, amire szüksége van. Ne felejtsük el sose, hogy rettenetes megrázkódtatásként élte meg a születés folyamatát. Több napba, akár hetekbe is beletelhet, mire kiheveri ezt a lelki törést, ehhez pedig szükséges az anya közelsége.

A baba első óráiban folyamatosan figyelembe kell vennünk az ő nézőpontját, és amennyire csak lehetséges, megkönnyíteni számára ezt az időszakot. Pontosan azért kíván ez előre tervezést, mert a kismama nagyon kimerült, nem biztos, hogy képes kézben tartani az eseményeket, az előre megtervezett dolgoknál sokkal kisebb a hibalehetőség.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: