Sárgaság

Az újszülöttek nagy százaléka pár napos korában besárgul. Ez némely kismamát megrémíti, még a gyermekorvos nyugtatgatása ellenére is. Ez a rémület főként abból következhet, hogy felnőtt szervezet esetében a sárga bőrszín, valamint a szem besárgulása általában májfunkció elégtelenséget jelent. Ám ez a kisbabák esetében egy természetes élettani folyamat.

A sárgaság oka

A babának magzati állapotában sokkal több vörösvértestre van szüksége, mint később, ráadásul ezek egészen más szerkezetűek, mint a később termelődő vörösvértestek. Születés után ezek elkezdenek elbomlani, ez a bilirubin. Az elbomlott anyagoknak, minden más bomlástermékhez hasonlóan, ki kell ürülni a szervezetből.

A bomlástermék kiürülés során először a májba kerül, ahol epefesték válik belőle, mely azután a beleken keresztül távozik a széklettel.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az újszülöttek esetében a májfunkció még nem tökéletes. Több szervéhez hasonlóan a máj sincs még teljesen tökéletes állapotra kifejlődve. Egyénenként változó, hogy milyen tempóban képes a máj feldolgozni a bilirubint. Annál a csecsemőnél, ahol ez gyorsabb tempóban működik, ott a sárgaság vagy nem jelentkezik, vagy enyhe lefolyású, alig észlelhető. Azoknál az újszülötteknél, ahol ez a feldolgozási folyamat lassabb, ott időlegesen felszaporodik a bilirubin, ez festi sárgára a baba bőrét.

Lefolyási ideje

Normál esetben a sárgaság a harmadik, negyedik napon kezdődik és két héten belül elmúlik. Némely esetben az anyatejes táplálás miatt elhúzódhat a folyamat, ezért ha két hét után még mindig sárga a baba bőre, akkor mutassuk meg szakorvosnak. Az anyatej okozta sárgaság azonban általában ártalmatlan, csupán abból adódik, hogy nagyon ritkán tartalmaz olyan alkotóelemeket az anyatej, mely gátolja a bilirubin lebomlását.

Veszélyessége

A sárgaság abban az esetben veszélyes, ha a bilirubin szint meghaladja a normál értéket. Ez légzési nehézséget, keringési zavarokat és eszméletvesztést okozhat a babánál, mivel a központi idegrendszert támadja a bilirubin, ezáltal szellemi károsodás jöhet létre.

Ilyen esetekben fényterápiával kezelik a babát. A speciális fény hatására a bilirubin kioldódik, ezzel elősegítik az oldódást és kiürülést.

Nagyon nagy mértékű sárgaság esetén infúzióval segítik elő a baba folyadék pótlását, mely szintén a kiürülést gyorsítja.

A sárgaság ritkább okai

Előfordul, hogy az újszülött májgyulladásban szenved, melyet egy méhen belüli fertőzés okozott, vagy akár genetikai rendellenesség az oka. Ennek kezeléséhez orvosi beavatkozásra van szükség.

Rh összeférhetetlenség esetén is sárgaság lép fel. Abban az esetben, amikor az anya vércsoport szerint Rh negatív, az újszülött pedig Rh pozitív, akkor léphetnek fel hasonló gondok. Ez azonnal észlelhető, hiszen ebben az esetben már születéskor sárga az újszülött, míg a természetes sárgaság csak a harmadik, negyedik napon jelentkezik. Ebben az esetben a baba újszülött intenzív osztályra kerül és vércserét kap. Ezt az eljárást már a megszületést megelőzően, a méhen belül is elkezdik egy transzfúzióval, amennyiben már a terhesség alatt fény derül a problémára.

Tehát a természetes sárgaság nem betegség, hanem szükséges folyamat a babáknál, az esetek nagyon kis százalékánál léphet fel probléma, így ha az orvos megállapítja a normális bilirubin szintet, nem érdemes aggódni, előbb utóbb elmúlik a baba sárga színe.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: