Zenehallgatás

A zenehallgatás egy újszülött számára nem biztos, hogy szükséges, bár a vélemények ebben a kérdésben is teljesen különbözőek. Egyes állítások szerint, bár nem bizonyított tény, nagy mértékben befolyásolja az újszülött későbbi fogékonyságát a zenére az újszülött korban való zenehallgatás, sokak szerint már a magzati korban el kell kezdeni. Továbbá az ízlésformáló hatása is nagyon vitatott.

Senkit nem érdemes se rábeszélni, se lebeszélni róla, hogy újszülött csecsemőjével zenét hallgattasson, nem is érdemes, hiszen sem negatív, sem pozitív hatása nem bizonyított.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Egy fontos dolog azért van, mely különös odafigyelést kíván. Az újszülötteknek igen nagy az alvás igényük, ezen kívül fáradékonyak, éppen ezért rövid időn keresztül képesek egy dologra odafigyelni. Továbbá nagyon fontos tényező, hogy sok-sok csendre és nyugalmas órára van szükségük.

A születéskor átélt trauma kiheverése két vagy három hetet is megkíván az újszülöttől, ezért nem ajánlatos túl sokat zaklatni a zenehallgatással. Gátolhatja őt a pihenésben, és ebből adódóan akár ellenkező hatást is elérhetünk, mint amit szeretnénk a zenével.

A zene mindig legyen halkabb, mint ahogy az nekünk ideális, hiszen a mi fülünk már alkalmazkodott ehhez a zajos világhoz, az újszülöttet meg zavarják a túl hangos ingerek.

A zene legyen nyugodt, közepes ütemű, továbbá az érzelmi hangoltsága olyan legyen, hogy az jókedvet és nyugalmat árasszon.

Roppant fontos, hogy ne altassuk zenére a babát, mert ahelyett, hogy segítene neki az elalvásban, akadályozhatja benne, továbbá teljesen megakadályozhatja, hogy elérje a mély alvás periódusát.

A lehető legrosszabb, legkárosabb eljárás, ha letesszük a babát, azután beteszünk számára valamilyen zenét és ott hagyjuk. Egyrészt, akadályozzuk őt bármilyen kommunikációban. Sokkal hangosabban kell sírnia, ha tudatni szeretne valamit, másrészt megrémítheti. Belekényszerítjük egy olyan szituációba, amin ő nem tud változtatni, nem tudja megszüntetni a zajforrást, ami zavarja őt a pihenésében.

A fentieket figyelembe véve alkalmazzuk a zenét az újszülötteknél, és főként adjuk meg számára a választás lehetőségét. Figyeljük a reakcióit egy-egy zenére, képes kifejezni a nemtetszését, ha úgy adódik.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: