Teáztatás

Az anyatejjel táplált csecsemőknek egyértelműen nincs szükségük teáztatásra. Azon túl, hogy nincs rá szükségük, negatívan befolyásolja fejlődésüket.

Az anyatej tartalmazza azt a folyadék mennyiséget, mely szükséges a baba számára. A normálisan étkező és gyarapodó baba nem szomjas.

A tápszeres csecsemőknél előfordulhat szomjúság, de kizárólag abban az esetben, ha az előírnál töményebbre készítjük el a tápszert. Manapság a tápszerek úgy vannak előállítva, hogy tápértékben és folyadék mennyiség tekintetében is a legnagyobb hasonlóságot mutassák az anyatejhez képest. Ebből adódóan, amikor az előírás szerint van elkészítve a tápszer, akkor a baba hozzájut a számára szükséges folyadék mennyiséghez.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ez alól kivételt képez az a pár nap, amikor nyáron nagyon nagy a kánikula és a verejtékezésből következő folyadékvesztés mértéke meghaladja azt, amit az etetés során pótolni tudunk. Ekkor pótolni kell a folyadékot, de ekkor sem a tea a megoldás. A teát általában megcukrozzák, mely már alapvetően káros hatással van a baba fejletlen emésztőrendszerére, teljes mértékben összezavarja az emésztési folyamatokat. Továbbá az étvágyát is jelentősen befolyásolja, miáltal kevesebbet fog enni, ez egyenes út a tejelválasztás visszaeséséhez.

Amikor valóban szükségesnek látszik bizonyos mennyiségű folyadék pótlása, azt palackozott babavízzel, vagy forralt tisztított vízzel tegyük. Ez a legjobb amit tehetünk a baba egészsége érdekében.

Előfordul, hogy a baba túl sokat eszik és bukik. Ebben az esetben gyakori tanács a teáztatás, mely ismételten csak rosszabb állapotokat idéz elő. A gyomrát eltelíti a tea, mely által kevesebbet fog enni a következő etetésnél, viszont az energiaveszteséget előbb-utóbb pótolni kívánja, így a rákövetkező etetés alkalmával még többet kíván enni, így még többet bukik. Sokkal jobb megoldás a sokat bukó babáknál, ha gyakrabban etetjük őket, így egy alkalommal kevesebbet fognak enni, ez csökkenti a bukás mértékét. Másik jó megoldás, ha evés közben is megbüfiztetjük, így nem hagyjuk a lenyelt levegőt olyan mértékben felgyülemleni, hogy az evés után nagymértékű bukáshoz vezessen. Sokkal természetesebb és egészségesebb módja a kezelésnek, mint oda nem illő cukros teával itatni a babát.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: