Hol alszik a baba?

Ismét egy olyan kérdés, mely erősen megosztja a szakembereket és a kismamákat egyaránt. Mivel nincsenek bizonyított tények a kérdéssel kapcsolatban, ezért mindez vélemény alapú, és a szakemberek is csupán saját véleményük mellett állnak ki.

Mint sok más kérdés tekintetében, itt is szükség van a logikus gondolkodásra, valamint a kismama és a baba közötti kommunikációra ahhoz, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A kismamák között is óriási különbségek vannak. Gyakori azonban, főként első gyermek esetén, hogy a kismama gyakran felriad, hogy ellenőrizze a baba légzését. Ez teljesen természetes. Ilyen esetekben a kismama nyugalma érdekében érdemes a szülők hálószobájában elhelyezni a kiságyat. Gyakran a kismama annyira szeretné közel érezni magához az újszülöttet, hogy közvetlenül maga mellett érezné csak biztonságban. Ez is jó megoldás az első hetekre és semmilyen veszélyt nem rejt magában. Régebben voltak olyan feltételezések, miszerint ez veszélyes, mert a kismama álmában agyonnyomhatja csecsemőjét, de idejekorán bebizonyosodott, hogy ez lehetetlen. A kismama álmában is érzékeli a baba közelségét, elképzelhetetlen, hogy ráfeküdne. Az ilyen esetek előfordulása kizárólag akkor történhet meg, ha a kismama alkohol, gyógyszer, vagy más tudatmódosító befolyásoltság alatt van.

Az első hetek elmúltával a kismama leszokik a túlzott aggodalmaskodásról. Ekkor el lehet kezdeni a csecsemőt külön szobában altatni. Amennyiben a lakás felosztása lehetővé teszi, a szülők hálószobája melletti helyiségben legyen a baba elhelyezve, így közel van a kismamához, mégis saját szobában. Éjjelre érdemes az ajtót nyitva hagyni, még jobb megoldás a babamonitor használata. Így biztosíthatjuk, hogy a baba segítségére tudjunk sietni, ha szükség van rá.

A külön szoba alkalmazása a kismama és a baba számára is előnyökkel jár. A baba saját területet kap, amit értékelni fog. A kismama és az apa számára is szükség van egy kis egyedüllétre, melyet ha elhanyagolunk, nagyon könnyen a kapcsolat megromlásához vezethet. Tehát, mindenkinek érdeke, hogy a baba pár hét elteltével elhagyja a szülők hálószobáját.

Előfordul, hogy a babának túl korai időpontot választottunk, még nem szeretne elszakadni tőlünk éjszakára. Ilyen esetekben ne erőltessük. Állítsuk vissza az eredeti állapotokat, majd egy-két hét elteltével próbálkozzunk újra.

A babák ebben a tekintetben is teljesen különbözőek, így van aki előbb, van aki később igényli ezt a változást. A legegészségesebb megoldás, ha rábízzuk a babára, hogyan érzi jobban magát. Egyik állapotot se erőltessük. Ne tartsuk ott a saját hálószobánkban anélkül, hogy megpróbálkoznánk a külön szobával, de az elszakadást se erőltessük, ha az még túl korai a baba számára, mert ez lelki törést is okozhat nála.

Ebben a kérdésben is az a legjobb megoldás, ha a kismama hallgat a saját érzéseire. Amennyiben megvan a megfelelő kontaktus közte és a baba között, és a baba érdekei valóban fontosak számára, akkor tudni fogja mikor jött el az ideje a változásnak, és így mindenkinek nyugodt lesz az álma.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: