Farfekvés

A magzatok nagy része a terhesség utolsó heteiben fordul meg, ennek oka, hogy túl nehézzé válik a feje, így megfordulva kényelmesebb számára a méhen belüli elhelyezkedés. Előfordul, hogy ez a megfordulás nem következik be, melynek gyakran nem lehet a pontos okát megállapítani. Amikor a magzat feje nem illeszkedik be a medencébe, akkor még mindig lehet próbálkozni a méhen belüli megfordítással. Amikor az sikertelennek bizonyul, akkor szakorvos segítségével kell eldönteni, hogy a farfekvés ellenére hüvelyi úton történjen a szülés, vagy császármetszés kerüljön alkalmazásra.

A farfekvés okai lehetnek

  • Gyakori oka a farfekvésnek, ha túl rövid a köldökzsinór, mely vagy nem fejlődött ki tökéletesen, vagy rá van tekeredve a magzat testére és ebből adódóan nem elegendő a hosszúsága ahhoz, hogy a magzat képes legyen megfordulni.
  • A méh nem optimális kifejlődése, az ezáltal adódott rendellenesség is oka lehet annak, ha a magzat nem képes megfordulni. Ugyanilyen végeredménnyel jár, ha a méh ugyan teljesen egészséges, de valamilyen okból túl feszes.
  • Előfordul, hogy a magzatvíz mennyisége kevésnek bizonyul a magzat szabad mozgásához, így ez akadály jelent számára minden mozgásnál, a megfordulásnál is.

Méhen belüli megfordítás

Amikor az ultrahang vizsgálat során a szakorvos meggyőződik a farfekvéses állapotról, akkor a 37. héten megpróbálja méhen belül megfordítani a babát. Az esetek több mint felénél ez az eljárás sikerrel szokott járni.

A külső fordítás veszélyekkel járhat, ezért vannak feltételei annak, hogy mikor végezhető el. A magzatburoknak teljesen épnek kell lennie, a méhszáj nem lehet tágabb 4 cm-nél, valamint bármilyen egyéb veszélyeztetettségi tényező akadálya lehet a külső fordítás megkísérlésének.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A farfekvés gyakori oka a feszes köldökzsinór. A külső megfordítás alkalmával előfordul, hogy a magzat valóban megfordul, és ebben az esetben a köldökzsinór megfeszül, ez egy kockázati tényező, melynek veszélyét a szakorvos hivatott felmérni az előzetes vizsgálati eredmények alapján.

Farfekvés esetén a hüvelyi szülés veszélye

Amikor a hüvelyi szülés úgy történik, hogy a magzat fejjel előre jön a világra, akkor fejének átmérőjével és súlyával kitágítja a szülőutat. Farral előre ez nem tud megtörténni, hiszen a magzat popsija sokkal kisebb, mint a feje, továbbá a test áthaladása után percek alatt kell azt a tágulást produkálni, amire normál esetben sokkal hosszabb idő áll rendelkezésre.

Másik veszélyes tényező, hogy a test áthaladása után a fej leszorítja a köldökzsinórt, mely által megszűnik a magzat oxigén ellátása. Egészen addig nem jut oxigénhez a baba, míg a fej is ki nem kerül, ezzel felszabadítva a vérkeringést. Amennyiben a magzat mérete túl nagy, koponyájának átmérője meghaladja azt a méretet, mely biztonsággal gyorsan át tud haladni az utolsó szakaszon, akkor kockázatos a hüvelyi szülés, hiszen a túl sok ideig tartó oxigénhiányból adódóan károsodhat a baba. Ilyen esetekben császármetszésre kerül sor.

Kitolási szakasz folyamata

Farfekvéses hüvelyi szülésnél elengedhetetlen, hogy a lehető leggyorsabban áthaladjon a baba feje a medencén. Ezt a gyorsítást egyrészt oxitocin infúzió segítségével végzik, valamint gátmetszéssel segítik elő a gyors megszületést.

A gyorsaság nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván az orvos és a segítők részéről is, ezért amikor előre tudjuk, hogy erre kerül sor, olyan szakemberek segítségét kell kérni, akik nagy jártasságra tettek már szert ezen a téren.

Annak eldöntése, hogy farfekvés esetén hüvelyi szülésre vagy császármetszésre kerüljön sor, nagy felelősség. Szükség van a pontos vizsgálati eredményekre, az orvos szakértelmére, és az előnyök és veszélyek felmérése során felelősségteljes döntést kell hozni együtt.
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: