Kismama életmódja

A várandós nőnek minden szempontból biztosítani kell saját maga számára a teljes értékű életet, mind érzelmi, mind szervezete szempontjából. Ez azért különösen fontos, hiszen saját maga szervezete táplálásával, valamint érzelmi stabilitásával biztosítja a magzat számára a teljes egészséget.

A kismama számára sokkal nagyobb mennyiségű tápértékre, vitaminra és ásványi anyagra van szükség, mint egy normál felnőtt szervezetének. A magzatnak összesen kilenc hónap áll rendelkezésére, hogy kifejlődjön szervezete és életképessé váljon. Mindazokat a tápanyagokat, melyre ehhez a roppant feladathoz szüksége van a kismamának kell bevinnie szervezetébe táplálék útján.

Legfontosabb tápanyagok

A kismamának nagy mennyiségű fehérjére van szüksége, hiszen rengeteg energiát követel tőle a magzat normál fejlődése. Ezen túl a vitaminoknak legalább másfélszerese, az ásványi anyagok és nyomelemek közül a kalciumnak, magnéziumnak és a folsavnak sokszorosa kívánatos a terhesség alatt. A bevitt kalcium biztosítja a magzat csontozatának teljes értékű fejlődését, a folsav pedig az elegendő mennyiségű vérképzést biztosítja.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A zöldségek, gyümölcsök és rostban gazdag tápanyagok az anyagcsere szempontjából fontosak, mely terhesség alatt megváltozik kissé.

Egészségkárosodás

Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy minden anyag, mely a kismama szervezetébe bejutott, az a magzat szervezetét is eléri. Éveken keresztül fennállt az a tévhit, hogy a méhlepény felfogja a káros anyagokat, hogy megvédje ezektől a magzatot. Ez nem igaz. Valamilyen mértékben valóban ellenáll és távol tartja a káros anyagokat, de ami felszívódott és a véráramba bejutott, az óhatatlanul is eljut a magzathoz.

Ezért nagyon fontos, hogy a kismama tartózkodjon az alkoholtól, dohányzástól, gyógyszerektől és minden olyan anyagtól, mely káros hatással lehet a magzatra.

Az alábbi cikkekben részletesen beszámolunk ezekről az adatokról, hogy mindenki kellőképpen tájékozódjon arról, hogy milyen az ideális helyzet egy kismama számára, és mivel tudjuk biztosítani a baba egészségét.

Némely dolgokról még a mai napig megoszlanak a vélemények, ezért az írások nem minősülnek állásfoglalásnak, csupán tájékoztató jellegűek.

Jó egészséget kívánunk minden kismamának!

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: