Zaklatottság

A kismama életében a gyermekvállalással hatalmas változások állnak be, mely érzelmeire is nagy befolyással bír. A környezetében lévő családtagok, barátok, munkatársak gyakran állítják, hogy a kismama megváltozott. Természetesen ez nem ilyen egyszerű. Természetes, hogy érzelmileg hullámzóbbá és érzékenyebbé válik, hiszen a változásokhoz hirtelen kell hozzászoknia. Az érzelmi mélyrepülések legfőbb oka a kiszolgáltatottságtól való félelem, hiszen valljuk be, egy várandós anya valóban kiszolgáltatott. Megváltozik a viszonya a munkájával, családtagjaival, barátaival. Van aki befordulóvá válik, van aki boldogabb, mint valaha.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az érzékenységi küszöb is sokkal alacsonyabb lehet, mint normál állapotban, melyet akár a hormonális változások is előidézhetnek. Erre érdemes odafigyelni, mert a kismama zaklatottsága kihatással van a magzat fejlődésére, valamint a későbbi életére is.

Ezért érdemes kerülni azokat a helyzeteket, melyek konfliktust hordoznak magukban. Ilyenkor érdemes bevezetni olyan dolgokat az életünkben, melyek segítenek ellazulni. Kiváló alkalom a stressz levezetésére egy kiadós séta, vagy bármilyen testmozgás. A kismama jóga is nagyon hatékony ebből a szempontból, ráadásul nem csak a lelket, a testet is karban tartja. Vannak, akik az aromaterápiát választják erre a célra, mely szintén jó módszer. Érdemes utána nézni, hogy mely illóolajok relaxáló hatásúak. Kérjük ki egy szakember segítségét ebben a kérdésben, mert vannak illóolajok, melyek kifejezetten ártalmasak lehetnek kismamák részére, ezért gondos választást igényel.

Egyénenként változó, hogy mi a legjobb módszer a nyugalom megteremtésére, de egy kismamának erre nagy szüksége van saját maga és a magzat egészsége érdekében.

A szülést követően a tejelválasztást is nagyban befolyásolja, illetve hátráltatja a zaklatott életmód, ilyenkor fokozott figyelmet igényel ennek megoldása.

Különösen nagy odafigyelést igényel abban az esetben, ha a kismama munkája szellemi túlterheltséggel jár, illetve fokozottan stresszes körülmények között zajlik. Ebben az esetben érdemes átszervezni a munkakörülményeket a születendő gyermek egészsége érdekében.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: