Szülés megindítása

A szülés megindítását sokan összekeverik a programozott szüléssel, pedig a kettő nagyon különböző okokból történik.

A szülés megindítását egészségügyi okból szokták végezni, melynek célja a kismama és a baba egészségének épsége. Veszély esetén meg kell indítani a szülést, amennyiben a baba vagy a kismama károsodást szenvedne.

A szülés megindításának lehetséges okai

  • Leggyakoribb oka a szülés megindításának a terhességi mérgezés, melyre alapos okot nyújt, ha az anya vizeletében túl sok a fehérje, valamint magas az anya vérnyomása.
  • Azoknál a kismamáknál, ahol alapvetően szívbetegség vagy vesebetegség áll fenn, a szülés megindítása a magzat és az anya egészségét óvhatja meg.
  • Amikor a kismama vérnyomása túl magas, az csökkenti a lepény működését, ezáltal a magzat nem jut elegendő oxigénhez, ilyen esetben szükséges a szülés idő előtti megindítása.
  • Lepényelégtelenség esetén szövődmények léphetnek fel, ez különösen az idősebb kismamáknál jelent veszélyt, ilyen esetben a szövődmények megelőzése érdekében történik a szülés megindítása.
  • Cukorbetegség vagy terhességi cukorbetegség esetén előfordulhat olyan eset, amikor a szakorvos úgy látja jónak, hogy a terhesség folytatása nagyobb kockázati tényezővel bír, mint az idő előtti szülés.
  • Ezen kívül bármilyen tényező, melynek fellépésekor a terhesség folytatása nagyobb kockázattal jár az anya és a magzat számára, mint az időnek előtti szülés, akkor alapos megfontolás után megindítják a szülést.

Szülés megindításának folyamata

A szülés megindítása történhet oxitocin infúzióval, mely által fájásokat generálnak, ezzel késztetve a méhet az összehúzódásra.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Másik módszer a méhszáj érlelése gyógyszeres előkészítéssel, valamint ballonos tágítással. Harmadik módszer a burokrepesztés. Többször előfordul, hogy egyik módszert kombinálják a másik kettő valamelyikével a jobb végeredmény elérése érdekében.

Programozott szülés

Annak ellenére, hogy a szülés megindítása kizárólag az anya és a magzat egészségének védelmében történhet, sokkal több a megindított szülés napjainkban, mint amennyi egészségügyi okokból indokolt lenne. Gyakori, hogy kényelmi szempontok játszanak szerepet, amikor a szülést olyan időpontra programozzák, mely a szülő nő és az egészségügyi személyzet igényeihez igazodik. Bár teljesen természetellenes, amikor nem várják ki azt az időpontot, amikor a magzat magától elkezdi a megszületés folyamatát, mégis sokan választják ezt a megoldást, hiszen sokkal kényelmesebb az anya számára.

A programozott szülés akkor megvalósítható, ha a magzat teljesen kifejlett és koponyafekvésű, a méhszáj érett és nyitott. Ilyen esetekben szülőszobában burokrepesztést végeznek, mely jó esetben elindítja a szülési fájásokat. Amikor a fájások nem indulnak meg spontán, oxitocin infúzió szükséges ahhoz, hogy a méh összehúzódásai megkezdődjenek.

A szakorvosok szerint a programozott szülés teljesen veszélytelen folyamat, ennek ellenére érdemes végiggondolni, hogy ha veszélytelen is, nem természetes. Továbbá az oxitocin a véráramba bekerülve a magzat szervezetét is eléri.

Manapság a szakorvosokat és a kismamákat is megosztja a véleménykülönbség arról, hogy az oxitocin, valamint a szülés megindítása befolyásolja-e a magzatot pszichésen, okoz-e kötődési zavarokat. Elég ha azt végiggondoljuk, hogy a magzatot rákényszerítik egy hirtelen, gyors elszakadásra, amikor ő még nincs erre felkészülve. Logikusan gondolkodva nyilvánvalóvá válik, hogy ez zavarokat okoz nála, hiszen még megszületése előtt bele van kényszerítve egy olyan veszteségbe, melyet képtelen kontrollálni. Normál körülmények között a magzat kezében van az irányítás, hogy milyen intenzitással születik meg, programozott szülés esetén egyértelműen megfosztjuk ettől az alapvető, természet adta jogától.
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: