Szexuális élet és szoptatás

A szexualitás kérdése a szoptatás alatt két tényező függvénye, egyrészt a kismama nemi vágyának megléte szükséges hozzá, valamint a lehetőség, melyre baba mellett már nem minden esetben van alkalom, így kicsivel több leleményességet és szervezést igényel, mint annak előtte.
 

A kismama nemi vágyának alakulása

Az első időkben a kismama roppant fáradt lesz nagy valószínűséggel szinte mindig, hiszen hozzá kell szoknia a megváltozott életvitelhez. Ebből adódóan a legtöbb esetben ahogy vízszintesbe kerül, szinte már el is alszik, és ezt a párjának tudomásul kell vennie, hogy a kismamának pihenésre van szüksége.

A hormonváltozások is nagy hatással vannak a kismama nemi vágyára, ám ez teljesen egyéni módon alakul. Vannak, akik egyáltalán nem kívánják a szexuális együttlétet, másoknál meg éppen ellenkezőleg történik.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A hormonváltozások, a szoptatás, az újszülöttel való törődés és a kismama energiaszintje mind nagymértékben befolyásolja, hogy milyen intenzív szexuális életet igényel a szülés utáni hónapokban.
 

A közös ágy kérdése

A gyermekágyat nem véletlenül nevezték el így évszázadokkal ezelőtt. Nyilvánvaló, és szakértők által is kimutatták, hogy a tejelválasztást erőteljesen elősegíti a kismamánál a babával való együtt alvás.

Ez nem is jelent gondot, amennyiben a pár eléggé leleményes a szexuális együttlét kérdésével kapcsolatban, hiszen a régi bevált hely, az ágy foglalt.

Ez természetesen megnehezítheti szexuális együttléteket, hiszen azt át kell helyezni egyéb helyiségekbe, és ebből adódóan nyilvánvaló, hogy sokkal kevesebb alkalommal lesz együtt a pár, mint a terhesség előtt.

Mindezek ellenére ezt nem szabad elhanyagolni, hiszen nem az a célja a babagondozásnak, hogy közben a házasság tönkremenjen. Ebben is, mint nagyon sok minden másban, meg kell találni a középutat.
 

Az apa türelme

Ebben az időszakban, mely akár két évet is jelenthet, az apának türelmesnek és megértőnek kell lenni. Ez nem azt jelenti, hogy bele kell törődnie, ha szexuális életük teljesen megszűnik a kismamával, ám soha nem szabad siettetni, vagy az alkalmak ritkaságát a kismama szemére vetni. A kismama ezzel esetleg válaszút elé lesz állítva, ami teljesen biztos, hogy nem fog jót tenni kapcsolatuknak.

Ezeket a kérdéseket érdemes még a terhesség, jó esetben a terhesség tervezése előtt megvitatni, átbeszélni, ilyen módon nem valószínű, hogy problémákat fog okozni a későbbiekben.

Általánosságban azt szokták javasolni a szakemberek, de józan ésszel végiggondolva is teljesen ésszerű, hogy ha már a szexuális együttlétek mennyisége így is úgy is korlátozva van, a minőséggel kárpótolják magukat a szülők.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: