Testmozgás

A kismama terhesség alatti kívánatos testmozgását erősen befolyásolja, hogy a terhességet megelőző időszakban milyen intenzív életet élt. Ehhez képest kell megtervezni a testmozgást.

Egészen más megterhelés hasznos vagy ártalmas két különböző teherbírású szervezet számára. Amennyiben valaki előzőleg rendszeresen sportolt nyilvánvalóan kevés neki az a mozgás, melyet egy másik kismama, aki ülőmunkát végzett és soha nem sportolt megerőltetőnek találhat. A testmozgásra mindenképpen szükség van az egészség megőrzése szempontjából, de a fent leírtak értelmében igen gondosan kell megtervezni a testmozgás rendszerességét és intenzitását.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Kismama jóga

A kismama jóga kifejezetten várandós anyukáknak lett kialakítva, olyan gyakorlatokkal, melyek nem ártalmasak a magzat számára, ellenben megnyugtatóak az anya számára, valamint fizikailag kellemes állapotot biztosítanak. A kismama jóga veszélytelen, főként azoknak ajánlott, akik előzőleg nem mozogtak túl sokat, hiszen nem olyan megterhelő, hogy az nehézséget okozna.

Kismama torna

A kismama tornának rengeteg válfaja létezik ma már. Hasonlóságuk abban rejlik, hogy legtöbbjük főként nyújtó és regeneráló gyakorlatokból áll. Ez a legszükségesebb ahhoz, hogy a túlterhelt izmokat regeneráljuk, valamint a nyújtás felkészít a szülésre. Erősítést nem igazán tartalmaz, hiszen nem az a cél, hogy a kismama élsportoló legyen a szülés idejére.

Erősítő edzések

Azok a kismamák, akik a terhesség előtt aktívan sportoltak, a terhesség alatt is igénylik a testmozgást. Az ő számukra a legmegfelelőbb, ha saját maguknak állítanak össze olyan edzéstervet, mely éppen annyira intenzív, ami nincs káros hatással a magzatra. Ezt mindenki képes eldönteni, hiszen addig minden rendben van, amíg jól érezzük magunkat a mozgástól. Ezeket az edzéseket nem lehet egységesíteni, hiszen egyéni fizikai állóképesség függőek.

Miért fontos?

  • A rendszeres testmozgás jó fizikai állapotot biztosít, mely által az állóképesség javul, a szülés során könnyebb lesz a vajúdás.
  • Az anyagcsere javul, mely hozzájárul ahhoz, hogy a bevitt tápanyag hasznosuljon, így elejét vehetjük az elhízásnak.
  • Az izmokat ellazítja, nyújtja, mely által a hátizom fájdalma enyhül.
  • Levezeti a stresszt, ami kifejezetten jót tesz a kismamának, hiszen a nyugodt körülmények elengedhetetlenül szükségesek a baba zavartalan fejlődéséhez.
A kismama torna általában intim tornát is magában foglal, mely különösen fontos a szülés folyamán a gátvédelem szempontjából.

Mindent összevetve, kismamáknak elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, még azok számára is, akik kicsit nehezebben viselik a terhességet érdemes legalább napi sétát tenniük. Szüléskor meghálálja magát a befektetett energia.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: