Terhesség és szoptatás

A terhesség és a szoptatás külön-külön is igen nagy megterhelést jelent a kismama szervezete számára, ezért érdemes a következő terhességgel addig várni, amíg a baba el nem választódik.

Persze, ez nem minden esetben történik tervezetten, hiszen nagyon is gyakran fordul elő, hogy a kismama nem számít rá, hogy van már peteérése, emiatt nem védekeznek megfelelően, és azután ott lesz egy nem kívánt terhesség, melyet végül közös döntéssel megtartanak.

Véletlenül sem kell azonnal elválasztani a babát, hiszen van arra lehetőség, hogy a kismama terhesen is képes legyen szoptatni, csupán gondoskodni kell arról, hogy hozzájusson a szükséges energiaforráshoz.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Miért javasolják némelyek az elválasztást terhesen?

A szoptatás folyamata oxitocin-t termel, mely egyes esetekben enyhe méhösszehúzódást vált ki. Ez régebben, némelyeknél még ma is, azt az érvet váltja ki, hogy a szoptatás vetélés kockázatával jár, ezért el kell választani a babát.

Ez valóságos tévhit. A szoptatás korántsem olyan erős stimuláció, mely olyan mértékű izom összehúzódást okozhatna, mely vetéléshez vezet.

Ahhoz, hogy valóban erős izom összehúzódást okozzon, legalább fél órán keresztül tartó, igen erős szívóhatás kellene, hogy érje a mellet, mely a valóságban igen valószínűtlen, maximum egy erős mellszívóval lehetne elérni ezt az erősséget.
 

Mikor változik a tejmennyiség és minőség?

A terhesség negyedik hónapja körül megváltozik az anyatej íze a hormonváltozások révén, valamint a mennyiség is valamelyest visszaesik, ám ez sem kell, hogy feltétlenül elválasztáshoz vezessen.

Az a kismama, aki kitartó, és a negyedik hónapban gyakrabban teszi mellre a babát, és nem sieti el a hozzátáplálást, az továbbra is képes szoptatni a babát, akár a terhesség végéig, vagy tovább is.
 

Mire kell vigyázni?

Elsősorban a testtartásra kell ügyelni, nehogy a baba szoptatás közben megrúgja a kismama hasát. Ezen kívül, a pocak növekedése révén mindenképpen rá lesz kényszerülve a kismama, hogy testhelyzetet változtasson, hiszen a súlynövekedés miatt fárasztóvá válik a szoptatás. Ilyenkor érdemes újra visszatérni a fekvő helyzetre, így a baba lábaira is jobban oda tud figyelni a kismama.

A másik nagyon fontos dolog a megfelelő táplálkozás és az elegendő vitamin és ásványi anyag mennyiség. A kismama szervezete igen nagy megterhelésnek van kitéve a terhesség révén, valamint a szoptatás is igen nagy energiaveszteséget okoz. Ezt lehetséges pótolni, amennyiben hasznos táplálékot vesz magához és minden haszontalan tápanyagot mellőz, valamint elegendő mennyiségű táplálék kiegészítőt visz be a szervezetébe. A folyadékmennyiséget is feltétlenül pótolni kell, szintén nem haszontalan, cukros üdítőkkel, sokkal inkább ásványvízzel, vagy megfelelő gyógyteával.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: