Diéta

A kismamáknak igen nagy odafigyeléssel kell étrendjüket összeállítani. A hagyományos fogyókúra, főként egy villámdiéta semmilyen körülmények között nem javasolt. Normál körülmények között is hiánybetegségekhez vezethet egy drasztikus fogyókúra, áldott állapotban pedig nem csupán a saját egészségünket, de a magzat fejlődését is veszélyeztetjük.

A hosszabb lefolyású, úgynevezett életmód diéták közül is nagyon gondosan kell kiválasztani a nekünk megfelelőt, de még ezek sem veszélytelenek a kismamák számára. Fontos, hogy a diéta mindig szakorvos felügyelete mellett történjen.

Legideálisabb állapot, ha nem fogyókúrázunk, hanem csupán a nem megfelelő tápanyagokat kiváltjuk, ezáltal olyan étrendet alkotunk magunk számára, mely tápláló, de emellett nem felesleges.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az üres kalóriáktól érdemes megszabadulni, amivel nem igazán tud mit kezdeni a szervezet, ezért jobb híján raktározza azt, de nem juttatja értékes tápanyaghoz a sejteket. Ilyenek a fehér kenyér, répacukor, szénsavas üdítők, chipsek, ropik, rágcsálni valók, gyorséttermi ételek, félkész ételek, készétel konzervek.

Amennyiben ezeket megfelelő tápanyaggal helyettesítjük nem lesz szükség fogyókúrára, mert a súlynövekedés nem lesz olyan arányú, hogy ezt igényelné.

A táplálék mennyisége és a táplálkozás gyakorisága is nagymértékben befolyásolja a súlynövekedést. Táplálkozzunk gyakrabban, akár naponta hatszor, sokkal kisebb adagokra osztva fel a napi szükséges tápanyag mennyiséget. Ez kedvezően fog hatni az anyagcserére, könnyebben felszívódnak a tápanyagok, kisebb az esély a lerakódásra.

Amennyiben a fenti értéktelen ételeket lecseréltük egészséges élelmiszerekre, ám a súlygyarapodás ennek ellenére veszélyes méreteket ölt, akkor haladéktalanul ki kell vizsgálni ennek az okát szakorvos segítségével. Nem a fogyókúra a megoldás, hiszen azzal többet árthatunk a magzat fejlődésének, mint a túlsúllyal.

A túlsúly kialakulásának megelőzésére a kismama torna is lehet egy alternatíva, mely amellett, hogy kellően mozgásban tartja a kismamát, a szülést is könnyebbé teheti. Fogyókúra helyett inkább válasszuk a rendszeres testmozgást, mely által mi magunk is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: