Gyógyszerek és alkohol

Bár már több mint fél évszázaddal ezelőtt bebizonyosodott, mégis a mai napig él az a tévhit, hogy a magzat védve van a méhlepény által az anya szervezetébe jutott káros anyagoktól.

Valamilyen mértékben valóban ez az egyik funkciója a méhlepénynek, de ami az anya vérébe bekerül, az óhatatlanul eléri a magzat szervezetét is.

Vannak dolgok, ami ellen nem igazán tudunk sok mindent tenni. Ilyen például a levegő szennyezettség, az ivóvíz minősége. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy akkor már úgyis mindegy. Ez csupán annyit jelent, hogy még nagyobb odafigyeléssel kell lennünk a bennünket érő káros környezeti hatásokkal kapcsolatban.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy felelősséggel tartozunk azokért az anyagokért, melyet kismamaként a szervezetünkbe juttatunk.

Legártalmasabb anyagok közé tartoznak a gyógyszerek, az alkohol és a drogok.

Találhatunk különböző felsorolásokat arra vonatkozólag, hogy mely gyógyszerek vannak káros hatással a magzatra, ám ezek csak a legsúlyosabb esetek, melyek maradandó károsodást okozhatnak. Ezek közé tartoznak a hormon tartalmú gyógyszerek, az epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek, az antidepresszánsok, a koleszterinszint csökkentők és a véralvadás gátlók, továbbá az antibiotikumok, vírusellenes szerek és a kemoterápiás szerek.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy a felsorolt gyógyszerek csak a legsúlyosabbak, de minden gyógyszer, még egy ártatlannak tűnő fájdalomcsillapító is negatív hatással van a magzat fejlődésére. Ezért a legoptimálisabb eset az, amikor a kismama az egész terhesség és szoptatás alatt egyáltalán semmilyen gyógyszert nem vesz magához, ezzel biztosítja leginkább magzata egészségét.

A másik igen káros anyag az alkohol, mely erőteljes befolyással bír a magzat fejlődésére és későbbi egészségére.

Az alkohol legrosszabb esetében alkohol szindrómában szenvedő újszülött jöhet a világra jelentős elváltozással. Az alkohol a központi idegrendszert támadja, terhesség esetén, a magzat központi idegrendszerét is, nem csupán a kismamáét. Ez a gyermek fizikai és mentális károsodásához vezethet. Fizikai elváltozások lehetnek az újszülött szív és veseproblémái, valamint süketséghez is vezethet, továbbá a csontrendszerben is előfordulhatnak rendellenességek.

A drogok hatásáról nem érdemes túl sokat írni, hiszen azok a legkisebb mennyiségben is a legdurvább hatásokat okozzák fizikailag és mentálisan egyaránt.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: